După examenele elevilor, a venit rândul dascălilor să se aşeze în bănci şi să spere că în toamnă vor fi profesori titulari la o şcoală din oraş. Peste 27 de mii de profesori au luptat pentru un loc la catedră, iar cea mai mare concurenţă a fost pentru educaţie fizică şi limbi străine.
Unii dintre candidaţi spun cu sinceritate că au renunţat mulţi ani la învăţământ din cauza salariilor mici. Rareş Nicoară are 44 de ani şi este profesor de sport din 1996. Astăzi, a fost unul din cei peste 27 de mii de concurenţi din toată ţara, care s-au aşezat în bănci pentru proba scrisă a examenului de titularizare.
Şi cum la catedra de educaţie fizică a fost concurenţă mare în fiecare an, iar salariile puţin motivante, Rareş a fost nevoit să opteze, în anii trecuţi, pentru alte joburi. A renunţat cu greu la învăţâmânt. Anul acesta, s-a întors să-şi încerce norocul într-o meserie pentru care consideră că are vocaţie.
Cea mai mare bătălie se dă pentru catedrele de educaţie fizică şi limbi străine
Din totalul celor peste 4900 de posturi scoase la concurs la nivel naţional, jumătate dintre ele sunt în oraşe. Doar o medie peste 7 le poate garanta profesorilor că la toamnă pot obţine un post de titular, pe o perioadă nedeterminată.
În prezent, un dascăl cu studii superioare şi vechime de peste 40 de ani câştigă lunar în jur de 3500 de lei, iar un debutant nici 2 mii de lei.