Antena Căutare

Peste 44.000 de locuinte ar putea suferi daune totale in urma unui cutremur de 7,2 pe scara Richter

Un cutremur similar celui din 1977 ar putea produce 30.520 de daune la nivelul portofoliului de polite al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezatrelor Naturale (PAID), a anuntat directorul general al companiei, Marius Bulugea, conform Mediafax.

Alte 44.600 de daune totale s-ar inregistra la nivel national, iar valoarea tuturor pagubelor este estimata la aproximativ 190 de milioane de euro.


Marius Bulugea a adaugat ca daunele ar urca la 3,5 miliarde de euro daca intregul fond locativ al Romaniei ar fi asigurat prin intermediul politelor emise de PAID.

Pe de alta parte, o estimare realizata de unul dintre brokerii care au intermediat programul de reasigurare al PAID arata ca valoarea totala a daunelor, pe portofoliul PAID, ar putea atinge aproape 201 milioane de euro.

Scenariul PAID a impartit judetele in trei mari categorii de zone de risc, zona C avand expunerea cea mai mare la riscul de cutremur.

In aceasta zona au fost incluse Capitala si judetele Bacau, Braila, Brasov, Buzau, Covasna, Dambovita, Galati, Ialomita, Prahova, Vaslui, Vrancea si Ilfov.

Brokerul a utilizat un model independent (Risk Management System), in timp ce scenariul PAID reprezinta o proiectie liniara a efectelor produse de cutremurul din 1977.

Cu o magnitudine de 7,2 pe scara Richter, seismul a produs 32.900 de daune totale, dintr-un total de aproape 750.000 de locuinte afectate la nivelul Romaniei, iar daunele au insumat doua miliarde de dolari, potrivit lui Bulugea.

Valoarea totala a daunelor care ar putea avea loc in zona C va atinge aproximativ 163 milioane de euro, ceea ce reprezinta aproape 86% din volumul total al daunelor estimat la nivelul Romaniei.

Pentru Bucuresti, modelul utilizat de PAID arata ca valoarea totala a daunelor s-ar putea ridica la 64 milioane de euro, ceea ce reprezinta 39% din daunele care s-ar produce in zona C.

Potrivit modelului utilizat de PAID, dauna medie partiala estimata pentru zona A in cazul unei locuintelor de tip A se va ridica la 3.000 de euro, iar in cazul locuintelor de tip B la 1.500 de euro.

Pentru zona B, dauna medie partiala pentru locuintele de tip A a fost estimata la 5.000 de euro, respectiv 3.000 de euro in cazul locuintelor de tip B.

In zona C, dauna medie partiala ar atinge 7.000 de euro in cazul locuintelor de tip A si 4.500 de euro pentru cele de tip B.

Legislatia impune proprietarilor de imobile incheierea unei polite de asigurare, prima anuala fiind diferentiata de 10 euro (locuinta de tip B) sau 20 de euro (locuinta de tip A).

Valoarea asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 de euro (tip B), respectiv 20.000 de euro (tip A).

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise in iulie 2010 si acopera riscurile de cutremur, de alunecari de teren si de inundatii.

Potrivit legii, proprietarii care nu isi asigura locuintele, fie prin intermediul unei polite obligatorii, emisa de PAID, fie printr-una facultativa, incheiata cu o societate autorizata, vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei.

In plus, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

foto: novanews.ro

Vladan, inainte de atac: "Lasa ca va arat eu voua!". Autorul atacului armat a cerut instantei internarea intr-... Fostul vicepresedinte al CJ Cluj Radu Bica, condamnat la cinci ani de inchisoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x