Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la cutite

„Pledez nevinovat” Omul care a adus scânteia morții la Colectiv, declarații sfidătoare în fața instanței: „Stingătorul nu funcționa”

Pirotehnistul care a montat artificiile în clubul Colectiv a ajuns în fața instanței. Marian Moise susține că a procedat corect în noaptea de vineri, 30 octombrie 2015, declarând că „stingătorul nu funcțina. Dacă funcționa, se stingea focul”.

Pirotehnistul din Colectiv, declarații sfidătoare

„Pledez nevinovat”

Așa și-a început Marian Moise declaraţia din faţa instanţei Tribunalului Bucureşti. A spus că a procedat corect, el, ca pirotehnist, având voie să monteze efecte pirotehnice atât în spaţii exterioare, cât şi în spaţii interioare.

„Am aflat de evenimentul de la Colectiv. Niţă (superiorul, n.r.) mi-a spus ca Adrian Rugină (şi-a pierdut viaţa în incendiu, n.r.) a solicitat jeturi de CO2 la Colectiv. Eu nu am avut o discuţie cu Rugină. Joi seară a fost o mică sedinţă la firmă, mi s-a spus ca sunt sanse de 50% să montăm şi articole pirotehnice T1 (articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, n.r). A doua zi, în drum spre Colectiv, m-a sunat doamna Niţa şi mi-a spus că vom monta şi artificii. Am ajuns acolo la 12-13. Articolele erau T1, tip jerbă cu scântei, luate din Bulgaria. Am vrut sa montăm artificiile sus, pe boxe, dar un angajat ne-a spus ca nu este bine acolo, pentru că exista un tavan fals. Pana la.urma am montat pe schele, în lateral. Un membru al formaţiei (Goodbye to Gravity, n.r.) a dorit montarea artificiilor în faţa scenei, dar din experienţa altor concerte am refuzat. Acelaşi membru ne-a zis sa montăm în spatele scenei, dar acolo urma sa fie montat un panou de hârtie, şi iar ne-am opus. Modul prin care am montat artificii eu zic ca a respectat ghidul pirotehnistului. După ce am montat artificii a venit Rugină care s-a uitat şi a spus că totul este OK”, a relatat pirotehnistul.

Instalațiile, montate greșit

După ce trupa Goodbye to Gravity a început să cânte, doar două din cele patru instalații montate au funcționat.

„Am verificat de ce nu porniseră celelalte 2: firele erau în paralel şi nu era suficientă tensiune. Am schimbat din paralel în serie. (...) La al doilea moment au pronit toate jerbele. De unde eram eu nu am văzut ca scânteile să ajungă la stâlp. În momentul în care jerbele erau în remisie, eram aplecat. Când m-am ridicat văzut flacăra. Nu pot aprecia ce a produs flacăra. Flacăra a apărut foarte repede, am vazut o flacără mică. M-am întors să iau stingător, dar era deja la altcineva şi am văzut că apăsa pe clapeta şi nu funcţiona. Cred că era deja scos cuiul. În opinia mea, stingătorul nu a funcţionat. Dacă funcţiona se stingea focul. Am căutat altceva: am luat o sticlă de bere de la un spectator, dar nu am reuşit să fac ceva. Când am văzut cât de mult s-a aprins din tavan, am decis sa ies din club”, a mai spus acesta.

Și-a lăsat stingătorul în mașină

Potrivit legii, pirotehnistul avea obligația să aducă cu el un stingător însă l-a lăsat în maşină, deoarece a considerat că, la nevoie, îl poate folosi pe cel al clubului.

Întrebat de judecător dacă nu ar fi trebuit să facă o ședință tehnică cu conducerea clubului sau cu unul dintre organizatori, Moise a declarat: „La faţa locului nu s-a făcut. Legislaţia cere un astfel de instructaj cu cineva din locul respectiv”.

Bărbatul a mai declarat că a observat buretele de pe stâlp, însă nu l-a atins și nici nu l-a verificat.

„Am decis să schimb directia artificiilor, pentru că era un material care nu părea ok. Nu neapărat că era inflamabil. Trebuie să te fereşti de orice din raza jerbei. (...) Am văzut tavan fals şi am apreciat ca nu poate ajunge nimic acolo, direcţia jerbelor era alta”, a adăugat pirotehnistul.

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”. La ora 22.32, în timpul concertului, a izbucnit un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul s-a extins rapid, în câteva secunde.

În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. În vara anului trecut, un alt supravieţuitor din Colectiv, a cărui prietenă şi-a pierdut viaţa în incendiu, a murit. Bilanţul - 65 de morţi.

Tânărul, a cărui prietenă a murit în Colectiv, s-ar fi sinucis. „Este vorba de un băiat ale cărui traume au continuat, aşa cum continuă în cazul tuturor victimelor din Colectiv”, spunea atunci Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv. Supravieţuitorii încă se luptă cu rănile, cu operaţiile şi cu coşmarurile.

Recomandari