Deocamdata, in banca de celule stem sunt recoltate si pastrate doar celulele pacientilor de la Fundeni. In viitor insa, aici ar putea fi aduse celule de la donatori din tara sau din strainatate.
Lansarea bancii de la Fundeni vine in contextul in care Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este in curs de finalizare. Registrul va permite accesul pacientilor, pentru transplant, la celule de la donator neinrudit, atat din registrul national, cat si din registrele internationale interconectate la acesta.
Totodata, in viitorul nu foarte indepartat, ar putea fi deschisa si prima banca publica de sange din Romania, au mai spus sursele citate.
Institutul Clinic Fundeni a lansat programul de transplant de maduva in 2000, prima operatie de acest gen fiind realizata in 2001. De atunci, au fost realizate peste 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice la Centrul de Hematologie si Transplant Medular, majoritatea la adulti.
La Fundeni sunt realizate atat autotransplanturi, adica folosirea celulelor stem ale pacientului, cat si transplanturi allogenice, cu grefe recoltate de la donatori inruditi, compatibili cu bolnavii.