Cu gandul, inca, la sarmalele de sarbatori, romanii se obisnuiesc greu cu primele zile de munca. De fapt, starile de depresie si de plictiseala dispar abia dupa doua saptamani. Si sunt perfect justificate, spun psihologii. Apatia si oboseala apar din cauza ruperii ritmului cotidian. Cu care apoi trebuie sa ne readaptam. “In momentul in care ne intoarcem la serviciu, ar fi bine sa nu ne aruncam in niciun proiect nou, sa incercam sa ne ierarhizam sarcinile cat se poate de bine, astfel incat sa avem un ritm destul de relaxat pe care sa-l intetim. Sa nu facem exces de ore, sa nu lucram suplimentar”, este de parere psihologul Cristina Fulop.
Lipsa de chef si motivatie, nervi si chiar insomnii, toate simptomele indica existenta sindromului post-concediu. De care sufera, aparent fara motiv, 30 la suta dintre persoanele de pe glob. Asa se explica si faptul ca productivitatea angajatilor scade in prima jumatate a lunii ianuarie. Iar multi dintre ei ajung sa se simta vinovati.
“Sunt lucruri absolut normale, este vorba despre ruperea aceasta a ritmului cotidian, in care lucram foarte mult. Rupandu-se si schimband tot ritmul, de aceea se intampla lucrurile astea, nu pentru ca suntem lenesi sau neimplicati”, mai apreciaza psihologul
Specialistii au insa si o solutie. Ca sa iesi mai usor din starea de apatie nu trebuie decat sa incepi sa-ti faci planuri. Legate desigur de urmatorul concediu.
Epidemie de trichineloza in Galati. 12 persoane au ajuns la spital dupa ce au mancat din carnea de porc infestata... UPDATE! Un proiect ce poate deveni realitate: Statiune de lux in Delta Dunarii...