Astfel, MAI propune introducerea mopedelor si triciclurilor in categoria autovehiculelor, fapt ce presupune ca persoanele care le conduc fara permis vor fi sanctionate penal.
Norme noi de prelungire a valabilitatii permisului
Totodata, se introduc norme ce conditioneaza prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute.
In plus, in contextul in care legislatia europeana elimina impartirea vehiculelor pe subcategorii, se renunta si in proiectul MAI la acestea si se instituie norme privind echivalarea intre categorii si subcategorii de permise de conducere.
Introducerea duplicatului permisului de conducere
Proiectul mai prevede si introducerea duplicatului permisului de conducere in cazul schimbarii numelui, pierderii, furtului sau deteriorarii acestuia. Duplicatul se elibereaza cu aceeasi valabilitate administrativa cu documentul inlocuit, si nu cu o noua perioada de valabilitate. Se elimina, astfel, posibilitatea obtinerii unei noi perioade de valabilitate de zece ani in conditiile in care solicitarea de preschimbare a permisului detinut intervine inainte de expirarea valabilitatii documentului in uz. Totodata, se prevede obligativitatea efectuarii examinarii medicale periodice pentru eliberarea unui permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa. In aceste conditii, eliberarea unui document cu o noua perioada de valabilitate este conditionata de efectuarea unei verificari medicale in functie de categoria de permis.
Subcategoriile vor deveni categorii
In acest fel, incepând cu 19 ianuarie 2013, subcategoriile actuale vor deveni categorii, se introduc categoriile AM (mopede si vehicule asemanatoare), A2 (motociclete ale caror performante se situeaza intre actuala subcategorie A1 si categoria A) si se va mari limita de vârsta pentru conducerea autovehiculelor din categoriile D si DE de la 21 la 24 de ani. Totodata, se va revizui perioada de valabilitate administrativa pentru categoriile permisului de conducere, astfel: cinci ani pentru categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv, precum si zece ani pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 si BE.
Reducerea perioadei de valabilitate administrativa pentru categoriile destinate "soferilor profesionisti" are in vedere supunerea acestora, la intervale mai scurte de timp, la verificari suplimentare (medicale, psihologice, profesionale etc).
sursa:Jurnalul