Antena Căutare

„Generaţia cu tableta în pat": copiii lăsaţi cu orele în faţa tabletelor sau telefoanelor mobile riscă să devină antisociali

În zilele noastre, din ce în ce mai mulţi copii interacţionează doar cu gadgeturile şi asta pentru că - de la vârste fragede - primesc tablete şi telefoane mobile! De vină sunt părinţii care, pentru a avea măcar o clipă de linişte, consideră că doar aşa o pot obţine. Problema este că, în timp, copiii riscă să devină introvertiţi şi să evite să interacţioneze cu cei din jur.

În zilele noastre, din ce în ce mai mulţi copii interacţionează doar cu gadgeturile şi asta pentru că - de la vârste fragede - primesc tablete şi telefoane mobile! De vină sunt părinţii care, pentru a avea măcar o clipă de linişte, consideră că doar aşa o pot obţine. Problema este că, în timp, copiii riscă să devină introvertiţi şi să evite să interacţioneze cu cei din jur.

Dacă mulţi dintre părinţii de azi fac parte din "generaţia cu cheia de gât" crescuţi singuri acasă şi mai mult prin faţa blocurilor, acest lucru nu se poate spune şi despre copiii lor. Noile generaţii au fost denumite de experţi "generaţia cu tableta în pat". Majoritatea copiilor au cunoştinţe avansate în ce priveşte folosirea gadgeturilor electronice. De mici folosesc telefoanele mobileşi tabletele, iar efectul tehnologiei asupra lor este alarmant.

Un copil lăsat nesupravegheat la tabletă poate ajunge să vizioneze filmuleţe şi chiar animaţii cu un conţinut ridicat de violenţă. Iar ceea ce vede ajunge să povestească şi uneori să aplice pe colegii de grupă. Educatorii spun, însă, că efectele nocive ale tabletei pot fi îndepărtate cu puţin mai multă implicare din partea părinţilor.

Experţii spun că restricţionarea accesului la tabletă duce la o recuperare a copilului. Lipsa electronicelor ameliorează tulburările de somn şi stările de anxietate. Mai mult, studiile au confirmat că absenţa tabletei i-a determinat pe mulţi copii să se reorienteze către jocuri şi activităţi creative care presupun interacţiunea cu alte persoane.

În ziua de azi, aproape orice tânăr s-a născut și a crescut cu laptopul în brațe, adoarme cu smartphone-ul lângă el, iese foarte rar afară, iar acest stil de viață este cauza principală pentru stările de depresie și nefericire.

Potrivit unui psihologului clujean, Lenke Iuhos, mulți părinți dau vina în mod eronat pe dezvoltarea tehnologiei pentru situația actuală, și nu conștientizează modul defectuos prin care s-a creat ruptura totală între viața reală și viața virtuală. majoritatea părinților le oferă copiilor lor laptopuri, tablete, telefoane inteligente etc., pentru a-i ține ocupați, cuminți, sperând că doar prin această metodă ei se pot ocupa de treburile cotidiene.

Din nefericire însă, acest mod de relaționare este unul deficitar, riscând să acutizeze și mai tare ruptura emoțională între părinți și copii, cei din urmă găsindu-și până la urmă refugiul în lumea virtuală. Și mai îngrijorător este faptul că micuții au ajuns nici măcar să nu se mai bucure când primesc un gadget de ultimă generație, așa cum o făcea generația anterioară când primea o gumă Turbo, spre exemplu, ci adoptă o atitudine de genul da, mi se cuvine.

Tehnologia a ajuns să fie folosită de copii nu ca un mod de divertisment, ci ca o încercare disperată de a le umple nefericirea, explică psihologul. Psihologul consideră că strategia cea mai puțin eficientă, pe care o poate adopta un părinte, este de a-l îndepărta brusc de tehnologie, acest lucru va aduce și mai multă confuzie în viața lor.

Copiii au nevoie de un calendar de activități, prin care să-și descopere hobby-urile și noi metode de divertisment decât cele oferite de telefonul mobil.

Un profesor de sport din judeţul Prahova strâns de gât mai mulți elevi: „M-a tras de bluză şi mi-a dat cu palma peste fa... Bărbat din Suceava, cercetat după ce a încălcat ordinul de protecţie obţinut în instanţă de fosta iubită...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x