Antena Căutare

Reactii dupa moartea maestrului Adrian Paunescu

Moartea maestrului Adrian Paunescu a starnit un val de tristete in randul celor care l-au cunoscut. In aceste momente grele, totusi marile personalitati ale vietii publice romanesti si-au amintit cu drag si admiratie de cel care a fost Adrian Paunescu.

Dorin Chirtoaca: Adrian Paunescu este poetul natiunii romane contemporane

Primarul general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, a adresat un mesaj de compasiune familiei poetului Adrian Paunescu, in legatura cu trecerea in nefiinta a marelui om de arta.

"Trecerea in nefiinta a poetului natiunii romane contemporane a lasat o rana adanca in sufletul nostru, regretand pierderea unei sanse pentru salvarea spiritului romanesc", spune Dorin Chirtoaca.

Elena Udrea: Cultura romaneasca a pierdut un reprezentant de seama

"Astazi, cultura romaneasca a pierdut un reprezentant de seama prin trecerea catre cele vesnice a poetului Adrian Paunescu. Imi exprim, pe aceasta cale, regretul profund si doresc sa transmit familiei indoliate sincerele mele condoleante. Dumnezeu sa il odihneasca!", a declarat ministrul.

Nicolae Manolescu: O puternica personalitate

Presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, Nicolae Manolescu, este de parere ca Adrian Paunescu a fost "un poet important, care uneori a cazut victima excesului propriilor calitati. Lasa un gol in poezia romaneasca atat ca om, cat si ca artist, ca formula personala de poezie pe care o au destul de putini in epoca noastra".

Ionel Haiduc: O mare pierdere pentru literatura romana

Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, spune despre Adrian Paunescu: "A fost un mare poet, poate cel mai mare in viata. A fost un om care a iubit oamenii. L-am cunoscut intr-o activitate comuna si, pe langa un mare poet, a fost un suflet mare"

Emil Boc: Decesul poetului Adrian Paunescu m-a socat

"Decesul poetului Adrian Paunescu este o pierdere pentru fiecare roman, dar versurile sale vor ramane in mintea si sufletul tuturor", a declarat premierul Emil Boc. El a afirmat ca vestea decesului l-a "socat" si a apreciat ca poetul va ramane in constiinta tuturor drept un roman adevarat.

Adrian Nastase: Adrian Paunescu - un monument, un poet de geniu, un simbol al dragostei de neam

Fostul premier Adrian Nastase scrie, pe blogul sau, ca prin moartea lui Adrian Paunescu a pierdut un prieten si un coleg nepretuit. "Un om de o valoare greu de restrans in cuvinte. Un monument, un poet de geniu, un simbol al dragostei de neam", scrie Natase, pe blog-ul sau, sub titlul "Ruga pentru Adrian Paunescu".

Nastase adauga ca ii este greu sa spuna mai multe cuvinte acum si ca poate, mai bine, vorbesc acum versurile lui Adrian Paunescu si reda o poezia a acestuia.

Mircea Bodolan: Am petrecut cu el cele mai frumoase clipe din cariera

Mircea Bodolan, directorul teatrului "Maria Filotti" din Braila: "Sunt revoltat ca nici in aceste momente oamenii nu s-au abtinut de la comentarii rautacioase. Am petrecut in jurul lui Adrian Paunescu cele mai frumoase momente din cariera mea de artist. In aceste clipe nu imi pot aminti decat de lucrurile placute."

Fanus Neagu: Adrian Paunescu este mai viu decat multi dintre noi

Scriitorul l-a descris pe Adrian Paunescu drept un "poet si gazetar de geniu si un om de inalta noblete sufleteasca".

Scriitorul Fanus Neagu a comentat cu tristete decesul poetului. "Blestemat sa iubeasca mereu o tara in care nebunii clocotesc de ura, Adrian Paunescu si-a hranit zorile numai cu amurguri. Si azi pleaca. Paunescu s-a nascut ca sa moara si sa nu doarma, ci sa vegheze in eternitate la dainuirea neamului sau", conchide scriitorul Fanus Neagu.

Ghita Danciu: Imi pare rau ca poeziile lui Adrian nu sunt predate in scoli

"Am trait momente extraordinare alaturi de poetul Adrian Paunescu. Cred ca Romania ar avea nevoie in clipa de fata de un spectacol de genul muzical folk. In manualele scolare nu exista nicio poezie scrisa de Adrian Paunescu asa ca tinerilor le este greu sa se orienteze catre cultura folk", spune Ghita Danciu, despre marele poet disparut in aceasta dimineata.

Dinu Sararu: Am fost prieteni in fata literaturii, in fata vietii

Prietenul lui Adrian Paunescu, Dinu Sararu spune: "Am fost ca fratii, iar cariera mea de scriitor i se datoreaza lui. Romanii ar treb sa si-l aminteasca pe Adrian Paunescu precum cel mai mare poet al limbii romane din aceasta epoca!"

"Nu am stiut sa il constientizam si sa il respectam. Acum ne dam seama ce titan al culturii romanesti a disparut!", mai spune Dinu Sararu, prieten apropiat al poetului.

Gheorghe Hagi: Adrian Paunescu a fost un mare om, un mare roman

Fostul international Gheorghe Hagi, in prezent antrenor la Galatasaray Istanbul, a declarat ca Adrian Paunescu a fost un "mare om, un patriot in adevaratul sens al cuvantului", iar pentru el a fost o persoana extrem de importanta, careia i-a ascultat mereu sfaturile.

"El a facut multe nu numai ca poet si patriot roman, dar si pentru fotbalul romanesc, fata de care a fost mereu aproape si prin cantecele pe care le-a compus", mai spune fotbalistul. In 1999, Adrian Paunescu l-a convins pe Gheorghe Hagi sa revina la echipa nationala de fotbal, dupa ce acesta avusese un conflict cu selectionerul din acea vreme Victor Piturca.

Florin Condurateanu: Adrian Paunescu este un personaj al sufletului romanesc

Florin Condurateanu spune ca "Adrian Paunescu a traversat cu vijelia felului lui de a fi atitea bucati de istorie romaneasca. In cenaclul 'Flacara' 30.000 de oameni ascultau cu o liniste infioratoare cintece despre parinti".

Mihai Cimpoi: A disparut "Steaua tutelara a basarabenilor"

Trecerea in nefiinta a poetului Adrian Paunescu a produs reactii si peste Prut. "Vestea ca poetul a murit in aceasta dimineata ne-a indoliat sufletele. In astfel de momente, cu greu ne mai gasim cuvintele. Este cel mai trist eveniment pe care il traieste cultura noastra in ultimul timp", a spus Mihai Cimpoi, presedintele scriitorilor din Republica Moldova.

Mircea Dinescu: Adrian Paunescu a fost primul poet care s-a certat cu Ceausescu

"A fost un mare talent care si-a subminat propriul talent prin viata sa iesita din comun. Ciudatenia a facut ca el sa isi fractureze destinul datorita politicii. Adrian Paunescu, daca si-ar fi continuat cariera de scriitor adevarat ar fi avut cu totul si cu totul alt destin.", a declarat Mircea Dinescu.

Poetul Mircea Dinescu spune despre Adrian Paunescu ca a fost "un fenomen natural" si "un mare talent". "Am fost pe baricade diferite, dar acum doi ani de zile ne-am impacat", a mai afirmat Mircea Dinescu despre poetul Adrian Paunescu.

Traian Basescu: Adrian Paunescu ramane in amintirea celor care l-au apreciat pentru maiestria creatiei

Traian Basescu, presedintele Romaniei spune ca a primit cu tristete vestea plecarii dintre noi a poetului Adrian Paunescu. "Prin intreaga sa activitate literara, poetul Adrian Paunescu ramane in amintirea celor care l-au apreciat pentru maiestria creatiei sale, pentru pledoaria sa constanta pentru valorile nationale si pentru generozitatea cu care a promovat generatii de tineri poeti si artisti in cadrul cenaclului 'Flacara'"

"In aceste momente de tristete, doresc sa transmit familiei, colegilor si tuturor celor apropiati sincere condoleante. Dumnezeu sa-l odihneasca!", spune seful statului in mesajul sau", mai spune presedintele tarii.

Ducu Bertzi: Adrian Panunescu era o persoana extrem de puternica

"In toti acesti ani am realizat ce inseamna un om de o asemenea valoare, ce inseamna pentru ratiunea noastra. El daruit mai mult decat puteam noi duce, mai mult decat puteam intelege, de aceea a fost respins", spune Ducu Bertzi despre poetul Adrian Paunescu.

Nicu Alifantis: Ii datorez succesul pe care l-am capatat in timp

Muzicianul spune ca are atatea amintiri frumoase legate de poet, incat simte un mare gol in jurul lui. "E foarte trist cand vb despre un om la trecut, mai ales cand acesta e Adrian Paunescu. Cand altii nu ma doreau, el m-a sprijinit si a contat pe mine", spune Nicu Alifantis.

Eugen Simion: Adrian Paunescu era ultimul mare poet social roman

Criticul literar Eugen Simion, fost presedinte al Academiei Romane remarca faptul ca "disparitia lui Paunescu va avea foarte mari consecinte, pentru ca el devenise, prin interventiile sale la televiziune, o voce a celor care sufera in aceasta tara."

Mircea Vintila: Un asemenea om nu are cum sa fie uitat!

"Iubea poezia, iubea muzica, iubea Romania. Adrian Paunescu scria pe orice, pe servetele, pe biletele de hirtie, avea o pasiune extraordinara", spune Mircea Vintila.

Ovidiu Lipan Tandarica: Trebuie sa pretuim mai mult valoarea, sa nu mai irosim talentul!

Ovidiu Lipan Tandarica insista si el asupra importantei lui Paunescu pentru cultura romaneasca: "Paunescu ne-a invatat cit de important este sa fii mindru cu cetatenia ta, cu faptul ca esti roman. Un artist, un poet, un om de la care trebuie sa se invete si de care nu trebuie sa se uite niciodata!"

Vasile Seicaru: Sunt fericit ca am fost contemporan cu poetul Adrian Paunescu

"Cintecele mele sint cerute si primite cu bratele deschise si acum in concerte, sint cintece care au fost scrise atunci, in camerele de hotel, in corturile in care staiteam inainte de a intra pe scena, in trenuri, in masini", spune Vasile Seicaru, care a legat o frumoasa prietenie cu poetul de-a lungul anilor.

Sergiu Nicolaescu: Prin opera lui, Adrian ramane nemuritor

Regizorul Sergiu Nicolaescu spune ca Adrian Paunescu a fost un om tare, puternic, avea o personalitate deosebita. "Avem putini oameni de valoare pe care nu ii pretuim indeajuns", mai spune regizorul.

Ion Iliescu: Poetul Adrian Paunescu a marcat istoria culturii romanesti

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, vineri, ca moartea poetului Adrian Paunescu reprezinta o mare pierdere pentru toti romanii. Fostul presedinte al Romaniei sustine ca Adrian Paunescu a marcat istoria culturii romanesti.

"In primul rand pentru noi toti este o pierdere, este unul dintre poetii care au marcat istoria culturii noastre si unul din pleiada tanara de scriitori, de poeti recunoscuti in anii '60-'70. A fost un poet marcant, militant, care s-a implicat in viata cetatii si care de aceea a avut si mare impact. A fost unul dintre cei mai apreciati", a declarat Ion Iliescu.

Fostul sef de stat a tinut sa transmita sincere condoleante familiei poetului. "Sa-i fie tarana usoara", a mai spus Iliescu.


Tudor Gheorghe: A ramas poetul Adrian Paunescu

Prieten apropiat al poetului Adrian Paunescu, Tudor Gheorghe vorbeste cu durere despre trecerea acestuia in nefiinta. "Cel mai mare poet contemporan al nostru a plecat dintre noi", sustine cantaretul.

„A ramas poetul Adrian Paunescu, omul, asa e sortit, sa se duca", a declarat Tudor Gheorghe.

Victor Socaciu: Adrian Paunescu a fost parintele meu spiritual

Muzicianul Victor Socaciu a declarat ca Adrian Paunescu a insemnat pentru el enorm si este pus in fata unei pierderi imense, poetul fiindu-i "parinte spiritual".

Doru Stanculescu: Paunescu, imbolnavit de boala poporului lui

Prietenul lui Adrian Paunescu, Doru Stanculescu, a vorbit despre dragostea poetului pentru poporul lui si despre cat de tare suferea pentru tara.

Foto: Intactimages

SPECIAL: Credeti ca 1 Decembrie trebuie sa ramana ziua Romaniei?... UPDATE! Adrian Paunescu a murit la varsta de 67 de ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x