Autorecenzarea este disponibilă populaţiei, în perioada 14 martie-15 mai 2022 şi se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.) Institutul Național de Statistică a pregătit o platformă, recensamantromania.ro, care poate fi accesată online, potrivit news.ro.
Citește și: La ce întrebări vor răspunde românii la recensământul din 2022. În ce condiții vor putea primi o zi liberă
Cei doi pași prin care se face autorecenzarea populației
Românii se pot autorecenza în 2 paşi:
Pasul unu: Persoana trebuie să acceseze Platforma de autorecenzare şi să completeze formularul de pre-înregistrare pentru ea însăşi şi pentru membrii gospodăriei din care face parte;
Pasul doi: persoana care a făcut pre-înregistrarea şi membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare” şi chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.
La scut timp de la lansarea platoformei de autorecenzare aceasta a picat, iar românii au și alte variante să se autorecenzeze.
„Ca urmare a interesului foarte ridicat manifestat de populaţie pentru accesarea platformei de autorecenzare în primele ore ale zilei de 14 martie, website-ul dedicat Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a fost suprasolicitat. Astfel, până la suplimentarea resurselor de natură tehnică, rugăm persoanele care doresc să se autorecenzeze să acceseze direct Platforma de Autorecenzare la adresa https://autorecenzare.insse.ro sau site-ul Institutului Naţional de Statistică la adresa https://insse.ro/cms/ro. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat şi vă mulţumim pentru interesul manifestat", a anunţat, luni, Institutul Naţional de Statistică (INS).
Românii care se autorecenzează primesc o zi liberă de la serviciu
Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei a anunțat că autorecenzarea este sigură din punctul de vedere al preotecției datelor personale. Totodată, Tudorel Andrei a precizat cum pot primii românii o zi liberă de la serviciu în schimbul autorecenzării.
”La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat”, mai spune preşedintele Tudorel Andrei.
”Legat de protecţie şi siguranţă, eu vă asigur că este 100%. Dacă în format de hârtie, un formular putea să treacă cel puţin pe la trei persoane, în formatul acesta, din momentul în care sunt validate, datele sunt criptate”, a declarat vineri preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, în cadrul unei conferinţe de presă.
La autorecenzare există două etape: autorecenzarea online şi autorecenzarea online asistată, pentru îndrumarea persoanelor cu abilităţi digitale mai reduse.
Autorecenzarea online asistată se poate face în spaţii special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.
Ultimul recensământ din România a avut loc în 2011.
Seria de reportaje Coșmar residence debutează la Observator. Din 14 martie, în fiecare luni, la ora 19.00... Ce se întâmplă la Cernobîl. Specialiștii sunt îngrijorați de situația materialelor radioactive din zonă...