- Emoția unui nou început. Premiera "Iubire cu parfum de lavandă", un serial original, din 31 Octombrie | Joi și Vineri, pe Antena 1 și AntenaPLAY
- UEFA Nations League: Lituania vs România! Tricolorii joacă marți, 15 octombrie, de la 21:45 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY!
În acest weekend, sâmbătă și dumincă, se desfășoară referendumul familiei, organizat pe 6 și 7 octombrie 2018. Iată la ce întrebare vor răspunde românii cu ”da” sau ”nu” și ce înseamnă.
În primul rând să vedem ce-i cu referendumul!
Referendumul familiei din 6, 7 octombrie 2018 se referă la schimbarea definiției constituționale a familiei. Dacă, până acum, Constituția prevedea că familia se bazează pe căsătoria între soți, modificarea ar înlocui acest cuvânt cu ideea că soții pot fi doar un bărbat și o femeie. Așadar, pe 6 și în 7 octombrie, românii vor putea vota cu privire la introducerea (și) în Constituție a posibilității căsătoriei doar între bărbat și femeie.
Referendum familie 6,7 octombrie. AMENZI 5000 lei sau pușcărie dacă comiți ACESTE fapte
Referendum familie 6 - 7 octombrie 2018. Tot ce trebuie să știi
Referendum familie 6, 7 septembrie. La ce întrebare răspunzi
Întrebarea care se pune la vot și la care ar trebui să răspundă cetățenii cu ”da” sau ”nu” va fi: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament”.
Motivul pentru care nu a fost inserată întrebarea, explicit, este că Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurea referendumului prevede că întrebarea de pe buletinele de vot trebuie formulată în sensul prevăzut anterior.
Pentru a înțelege, cu adevărat, implicațiile votului, trebuie să luate în considerare următoarele
Că nici în prezent nu este permisă căsătoria decât între persoane de același sex. Este prevăzut astfel în Codul civil, în cadrul articolului 258. Dacă se va ajunge la modificarea Constituției, va fi mult mai grea o modificare ulterioară.
Constituția, fiind considerată actul juridic cel mai puternic din România, este și cel mai greu de modificat, și nu la fel este în cazul Codului civil.
Ce înseamnă dacă votezi DA la referendum
Dacă ştampilezi DA, votezi pentru ca în România să se poată căsători doar un bărbat cu o femeie.
Votul DA este dat pentru ca în legea fundamentală, care se modifică doar prin referendum, să fie scris că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.
Ce înseamnă dacă votezi NU la referendum
Votând NU lăsaţi posibilitatea ca în Parlament, fără consultarea românilor, să fie modificat Codul Civil în sensul că în România să se poată căsători şi una sau mai multe persoane de acelaşi sex. Votul NU înseamnă că sunteţi de acord ca în constituţie să rămână stipulat că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”
Referendum familie 2018. Cine poate vota
Toți cetățenii români care au împlinit 18 ani (inclusiv în ziua referendumului) vor putea vota, cu excepția celor cu probleme mentale dovedite, puși sub interdicție, dar și a celor condamnați la pierderea drepturilor electorale
Referendum familie 2018. Unde se poate vota
Cei care vor să voteze vor putea vota în localitatea de domiciliu, la secțiile de votare unde sunt arondați. Dacă nu se află în localitatea de domiciliu, vor putea vota în altă localitate.
În cazul românilor din străinătate, aceștia vor vota în cadrul secțiilor de vot din străinătate. Acestea se află, de regulă, în aceleași locații cu misiunile diplomatice și secțiile consulare sau institutele culturale, însă pot fi organizate și în alte locuri, cu permisiunea autorităților din statul respectiv.
-
Referendum familie 2018. Acte necesare pentru vot
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pașaportul diplomatic;
- pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu;
- pașaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare;
- pașaportul simplu, doar pentru cetățenii care votează în străinătate (cu menționarea țării de domiciliu, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate);
- pașaportul simplu electronic, doar pentru cetățenii care votează în străinătate (cu menționarea țării de domiciliu, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate);
- pașaportul simplu temporar, doar pentru cetățenii care votează în străinătate (cu menționarea țării de domiciliu, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate).
- Cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot vota doar cu ultimele trei tipuri de documente menționate în lista anterioară (cele trei tipuri de pașaport).
Referendum familie 2018. Posibilele rezultate
Pentru a fi valabil, la un referendum trebuie să participe cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Pentru a fi validat, opțiunile valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
În funcție de rezultatul referendumului (care este obligatoriu), efectele care pot să se producă sunt fie menținerea prevederii din Constituție referitoare la familie așa cum este, fie modificarea acesteia.
Costul total al organizării referendumului se ridică la 163,712 milioane de lei.
sursa: avocatnet.ro, news.ro
5 octombrie Ziua Educației. Elevii din București nu fac ore! Ce se întâmplă cu programul de luni... Referendum familie 2018. Unde votezi pe 6, 7 octombrie 2018. Lista secțiilor de votare...