Dar efectele economice ale crizei sunt, deja, devastatoare. Economia Statelor Unite suferă cea mai amplă şi rapidă prăbuşire de la marea recesiune din anii '30. Şi nici Europa nu stă mai bine.
Fermierii britanici recunosc că au nevoie disperată de muncitori din România şi din alte ţări est-europene.
- (forma moleculară a coronavirusului/hepta)
Medicamentul experimental REMDESIVIR s-a dovedit eficient împotriva noului coronavirus, în urma unui test pe mai bine de 1000 de pacienţi din toată lumea.
Substanţa blochează materialul genetic al virusului şi îi împiedică reproducerea
Datele arată că Remdesivir are un efect clar, semnificativ, pozitiv asupra reducerii timpului necesar pentru însănătoşire.
- (forma moleculară a coronavirusului/hepta)
REMDESIVIR a fost testat, însă, şi în China, unde medicii spun că nu a dat rezultate. Dar, pe fondul pandemiei, informaţiile din China nu mai sunt foarte credibile. Formula medicamentului este cunoscută de un deceniu aşa că, dacă va fi autorizat, poate fi repede produs şi administrat bolnavilor. Între timp, restricţiile impuse de pandemie afectează economia tot mai dur. În SUA, economiştii se aşteaptă la o scădere a PIB-ului de 40 la sută, în al doilea trimestru al anului.
Preşedintele Trump nu va mai recomanda autorităţilor locale impunerea "distanţării sociale". Deocamdată, însă, la New York, poliţia a intervenit pentru a dispersa o uriaşă mulţime adunată la funeraliile unui respectat rabin din Brooklyn.
În Europa, Marea Britanie a devenit a doua ţară, după Italia, ca număr de victime, după ce s-au însumat şi decesele din afara spitalelor. Pandemia are efecte severe şi în agricultură.
- (forma moleculară a coronavirusului/hepta)
Muncitorii sezonieri români sau din alte ţări est-europene sunt mult mai puţini ca în trecut. Iar britanicii trecuţi în şomaj tehnic nu sunt atraşi de culesul legumelor. Din 55.000 de locuri de muncă disponibile au fost ocupate doar 150.
Poate doar animalele, în inocenţa lor, se simt bine în noua lume creată de pandemie. În lipsa oamenilor, ele au pus stăpânire pe parcurile, acum închise, din marile oraşe. Şi la Moscova, veveriţele şi păsările se simt, acum, mai libere. În Rusia, virusul a contaminat aproximativ o sută de mii de oameni din care aproape o mie au murit.
Când ne vom putea reîntoarce la mare? Industria hotelieră are pierderi estimate la 500 de milioane de euro: "Suntem... E oficial! Actuala stare de urgenţă ar putea fi înlocuită, după 15 mai, cu o stare de alertă...