- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Antena 1 îmbracă haine de sărbătoare, odată cu împlinirea celor 23 de ani de emisie. A1.ro a luat pulsul anului ai şi a aflat cele mai importante evenimente
29 noiembrie 1993 pe prima pagină a ziarelor:
- revoluționarii aflați în greva foamei au cerut audiență la Nicolae Văcăroiu, premierul de atunci;
- s-a făcut anunțul oficial al venirii Regelui Mihai de Crăciun în România;
- Premiul „Steaua de Aur” a fost acordată mașinilor Aro;
la Bruxelles a avut loc reuniunea comună a miniștrilor Transporturilor din Europa, iar România a fost reprezentată de Paul Teodoru;
- sărbătorirea a 75 de ani de la Unire.
"NOI NE ŢINEM PROMISIUNEA"
Lansarea postului Antena 1 a avut loc pe vremea în care televiziunea prin cablu era încă doar un vis frumos pentru Bucureşti, emisia postului fiind exclusiv prin eter. Şi deoarece nu se prindea cu antenă colectivă normală (care prindea doar TVR1, TVR2, bulgarii, ruşii şi parcă SOŢI), postul vindea o antenă specială (într-o cutie de carton alb cu albastru).
Antena 1 anunța prin intermediul altor publicații că la data de 1 decembrie 1993, va emite 24 de ore din 24, având un program extrem de diversificat.
„Noi ne ținem promisiunea” era sloganul de atunci al televiziunii ce promitea „foarte multe filme din Anglia, Franța, Germania, Italia, România și SUA, foarte multe melodii rythm & blues, jazz, new age, latino-americană și muzică nostalgică, dar și foarte multe evenimente”.
Mai mult decât atât, la momentul respectiv, Antena 1 intra pe piața din România cu o aparatură de ultimă generație, dar și o structură inedită a programelor și profesioniști în domeniu.
Antena 1 anunța că nu intră pe piața românească pentru a concura cu televiziunea națională, și pentru a o completa.
PIESA PE LOCUL 1 ÎN BILLBOARD
Meat Loaf - "I'd Do Anything For Love"
De asemenea, apariția Antenei 1 pe piața mass media din România coincide cu o perioadă de mari frământări pe scena politică din țară.
PDSR era partidul politic care se bucura de cea mai mare simpatie în rândul românilor. După alegerile 1992 câștigate la pas de Ion Iliescu, prim ministru a fost numit Nicolae Văcăroiu, cel care-l înlocuia pe tehnocratul de-atunci, Theodor Stolojan. Specialiștii de astăzi spun că anul 1993 au existat primele tentative de a reforma economia, însă acest lucru nu se vedea deloc în nivelul de trai al oamenilor de rând. Inflația atingea cote paroxistice, iar parlamentarii și guvernanții nu se mai bucurau de sprijinul alegătorilor.
Printre cei mai vizibili politicieni ai Opoziției în anul 1993 se numărau Corneliu Coposu, Radu Câmpeanu, Emil Constantinescu, Dinu Patriciu, Viorel Cataramă, Petre Roman sau Constantin Ticu Dumitrescu. Tot de această parte a baricadei se regăseu nume importante ale culturii și artei din România. Alexandru Paleologu a făcut parte din Parlamentul României în anului 1993, scriitorul Ioan Alexandru, actorul Ștefan Radof sau criticul Nicolae Manolescu.
Poate cea mai importantă realizare pe plan politic a anului 1993 este aceea că la 28 septembrie, România este admisă ca membru cu drepturi depline al Consiliului Europei.
ECONOMIE
Din punct de vedere economic, 1993 este anul în care apare Taxa pe Valoare Adăugată (TVA), Guvernul Văcăroiu fiind cel care aliniază România la metodologia fiscală europeană. Ca urmare, preţurile cresc între 12 şi 50%!!!