Antena Căutare

Vești bune pentru românii care au lucrat în străinătate cel puțin un an

Românii care au lucrat în străinătate, cu acte în regulă, cel puțin un an de zile, pot primi bani de la statul român, dacă îndeplinesc anumite criterii legate de vechimea în muncă. 

Românii care au lucrat în străinătate, cu acte în regulă, cel puțin un an de zile, pot primi bani de la statul român, dacă îndeplinesc anumite criterii legate de vechimea în muncă.

Astfel, cei care au muncit un an peste graniță, având contract de muncă, pot să solicite pensie de la statul respectiv pentru perioada lucrată, dacă se îndeplinesc toate condițiile de pensionare din țara respectivă și din țara de origine.

Veniturile din pensia din străinătate li se plătesc de statul în care au lucrat și se pot transfera în România în lei, la cursul BNR din ziua plății.

Cum poate să procedeze o persoană care vrea să-i fie luați în calculul vechimii și anii lucrați în străinătate, dar și cei din țară:

Articolul continuă după reclamă

Persoanele care muncesc în străinătate pot să își depună dosarul de pensionare la Casa Județeană de Pensii (CJP) din județul în care au domiciliul la data la care întrunesc condițiile legislative din România pentru a ieși la pensie. „De exemplu, un bărbat care acum lucrează în străinătate și face 65 de ani în februarie își poate depune dosar de pensionare la Casa de Pensii din județul unde are domiciliul pe buletin și la calculul pensiei se ia în considerare vechimea realizată în România și vechimea realizată într-un alt stat cu care România are încheiate convenții. Noi avem încheiate acorduri bilaterale cu toate statele din Uniunea Europeană și cu multe alte state din lume, cum ar fi Canada, Elveția etc."

Aceia care au lucrat sau lucrează peste graniță vor primi pensie de la statul respectiv pe perioada lucrată acolo când îndeplinesc și condițiile de pensionare din statul respectiv (vârstă, vechime minimă).

Statul în care ați lucrat vă plătește pensia pe perioada respectivă

În cazul în care persoana decide să se pensioneze și a lucrat în alt stat cinci – zece ani sau orice altă perioadă, atunci își depune dosarul în România, dar i se vor lua în calcul ca și vechime anii munciți peste graniță. Condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a i se lua în calcul vechimea dintr-un alt stat este aceea să fi lucrat mai mult de un an în acel stat cu acte în regulă (cu contract de muncă).

Stagiu minim de cotizare de cel puțin 15 ani în România pentru pensie

În România este nevoie de un stagiu minim de cotizare de cel puțin 15 ani pentru ca o persoană să poată să iasă la pensie atunci când îndeplinește condițiile de vârstă.

„Dacă o persoană a lucrat doar zece ani în România și alți cinci ani în Italia, de exemplu, atunci perioada din Italia sau din altă țară i se ia în calcul pentru a i se deschide drepturile de pensie, dar pentru cei cinci ani lucrați acolo nu îi va plăti pensia statul român, ci statul în care a lucrat, când va îndeplini condițiile de pensionare din statul respectiv“.

Există condiții de vechime minimă și de limită de vârstă specifice fiecărui stat. Deci, românii care lucrează peste graniță trebuie să se intereseze de condițiile de pensionare din țările în care muncesc, pentru a li se putea lua în calcul la pensie acea vechime.
De asemenea, dacă oamenii îndeplinesc condițiile de pensionare din statul respectiv, ei depun acolo dosarul de pensionare, inclusiv cu documentele din România, pentru perioada în care au lucrat și în România.

Pe lângă acel an minim care trebuie lucrat într-o țară străină pentru ca acel stat să plătească pensie persoanei care cere acest lucru, mai trebuie îndeplinite condiții de vechime minimă. În fiecare stat european există un minim de vechime, dar acel stagiu de cotizare este cumulat cu perioada pe care omul a lucrat-o în România sau în altă țară. Deci dacă într-un stat este nevoie de o vechime minimă de 15 ani, de exemplu, atunci persoana care este doar de patru ani în acel stat trebuie să mai fi lucrat în România cel puțin 11 ani ca să beneficieze de pensie de acolo.

Pensia din România se poate muta în orice alt stat

Dacă o persoană decide ca la bătrânețe să își urmeze copiii care s-au stabilit în alte țări, atunci ea poate să își transfere pensia în ce țară dorește, indiferent dacă există sau nu convenții bilaterale cu acel stat. Persoana respectivă își depune cererea de deschidere a drepturilor de pensie în România, își deschide un cont la o bancă din străinătate, susțin reprezentanții caselor de pensii.

Certificat de viață obligatoriu pentru a face dovada că beneficiarul pensiei este viu

Persoana care vrea să își mute pensia trebuie să completeze anual un document numit „Certificat de viață“, un formular tipizat care se găsește la casele de pensii și prin care se arată an de an că beneficiarul pensiei este în viață.

Aceasta se trimite Casei de Pensii la care s-a pensionat și care îi plătește pensia. Respectivul formular trebuie semnat de pensionarul român din străinătate în fața unei autorități din țara respectivă, care poate fi un notar de acolo, o casă de pensii etc. La fel, persoanele care primesc o pensie din străinătate și trăiesc în România merg la Casa de Pensii de care aparțin și semnează „Certificatul de viață“ în fața reprezentanților instituției, pentru a fi trimis la autoritățile din străinătate care plătesc acea pensie.

S-a aflat cine este militarul care a vrut să-și ucidă iubita șii fiica cu o bombă artizanală pe care a plasat-o în apart... Indemnizație de hrană bugetari 2019. Ce se întâmplă cu indemnizația de hrană pentru bugetari în 2019...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 9. Chef Samuel și Roxana Blenche, o nouă provocare! Ce rețete au de gătit pentru Cezara Sambata, 05.04.2025, 14:30
Citește și
Un lanț mare de magazine din România oferă vouchere de Paște clienților. Cum pot beneficia și la ce sume se...
Norocul vine în viața acestor nativi pe 11 aprilie 2025. Zodiile care pot privi cu încredere spre viitor Catine.ro
Rezultate Loto azi, 10 aprilie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc...
Ținuta de gală a Thaliei a atras toate privirile la un eveniment caritabil. Cum a arătat vedeta Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Liliana, soacra lui Nicușor Dan, nemulțumită că primarul Capitalei nu îi ia fiica de soție. Ce spune aceasta... Libertatea.ro
Ray Dalio, legendarul investitor al unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii: Tarifele au un efect... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
Meghan Markle, nevoită să își ceară scuze și să ofere rambursări pentru cea mai recentă gafă a brand-ului... Elle
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici... Spynews.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“ BZI
Loredana a sărutat un celebru tiktoker! Acesta a rămas fără reacție BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare HelloTaste.ro
Românul care a vizitat Coreea de Nord povestește ce a văzut acolo: „Nu mă așteptam la așa ceva” Antena3.ro
Nintendo a dezvăluit data de lansare pentru consola Switch 2. Ce preț va avea useit
Horoscopul zilei de 11 aprilie 2025. A venit timpul ca Berbecii să ia atitudine. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Pensiile speciale: În 2026, magistrații se vor putea pensiona la 48 de ani. În 2045, o vor putea face la 65 de ani Jurnalul
Petra Pintelei, dezamăgirea vieții după candidatura la ANPDPD: A fost strict pe criteriul susținerii politice... Kudika
Ce să pui la rădăcina hortensiei pentru a înflori spectaculos la vară. E mereu la îndemână Playtech
Un rapper român și-a pierdut viața după ce a fost lovit de tren în Anglia: „Nu ne vine să credem” Redactia.ro
Un şofer a pierdut aproape 50.000 € după ce furgoneta lui a rămas blocată într-o parcare timp de 2 ani Observator
Cum se tratează cicatricile post-acneice. Care sunt cauzele acestor simptome dermatologice MediCOOL
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios HelloTaste
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc ProSport
Orașele din România în care NINGE 72 de ore fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather Gandul
Aparatul electrocasnic care va DISPĂREA din toate bucătăriile. Majoritatea românilor îl folosesc zilnic CanCan
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii DeParinti
Ed Sheeran și-a uimit fanii cu un look total neașteptat. Artistul este de nerecunoscut într-o poză postată pe... ZUTV
Primul sistem de operare creat de Bill Gates și Paul Allen poate fi descărcat de oricine acum: „E cel mai cool... UseIT
Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x