Românii consumă pește de cea mai proastă calitate. Este concluzia inspectorilor ANPC după ce au verificat cele mai mari magazine din Bucureşti şi Constanţa. Au găsit peşte stricat, ţinut în condiţii mizere, la temperaturi improprii. Era ars din cauza gheţii în exces. Ceea ce înseamnă că valoarea nutritivă a unui astfel de aliment este extrem de scăzută.
În cinci luni de verificări, 31 dintre cele 36 de magazine controlate au fost amendate. În două hipermarketuri, raioanele cu peşte au fost închise pentru şase luni.
Îngheţat de foarte multă vreme, peştele nu mai seamănă cu un aliment şi nici nu mai are calităţile unuia. 36 de magazine de profil au intrat pe mâna comisarilor de la Protecţia Consumatorilor şi în aprope toate controale s-au descoperit nereguli. De la peşte cu strat gros de gheaţă, până la unele loturi vizibil stricate.
Citește și: Atenție mare! Peste 50 la sută dintre peștele de raft, găsit cu data limită de consum depășită!
În Constanţa, 20 de tone de pește au fost retrase de la vânzare şi au fost aplicate amenzi de peste 640.000 de lei. La Bucureşti, au fost scoase de la raft alte 2.600 de kilograme de peşte, iar magazinele au primit amenzi de aproape 64.000 de lei.
”Am constatat că mare majoritate a acestuia nu se mai află în gradul de prospețime pretins de eticheta. Am constatat că modalitatea în care era prezentat consumatorului final era una cel puțin discutabilă el nefiind acoperit cu gheață nefiind prezentat și depozitat la o temperatură așa cum este prevăzut în actele normative. Au fost verificate platformele de achiziție, de depozitare,de procesare, nu au fost evitați marii retaileri.”, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu.
Acţiunea inspectorilor va schimba şi legea. A fost anulat un ordin din 2004 care stabilea că peştele din România poate fi comercializat in termen de cel mult trei zile de la momentul în care a fost pescuit. Cei de la ANPC propun acum ca şi peştele provenit din alte ţări să fie comercializat la fel de proaspăt precum cel românesc. Şi nu timp de trei săptămâni de la capturare, aşa cum spunea o prevedere europeană.
Citește și: Peşte putrezit scos la vânzare în mai multe magazine din București și Timișoara, înainte de Florii
”Mi-am dorit să îi facem să înțeleagă că pentru a avea pește proaspăt pe masa acesta trebuie să îți străbată drumul de la baltă sau de la mare în cel mai scurt timp până pe raft.”, a mai declarat președintele ANPC.
Controlul efectuat de cei de la protecţia consumatorului a durat cinci luni. Şi în luna mai, sute de tone de peşte cu mercur şi alte metale grele au ajuns în marile magazine din ţară. Proveneau din ape toxice din Italia, Spania şi Franţa, unde pescuitul este interzis, tocmai din cauza pericolului uriaş. Marfă cu otravă era adusă cu acte false în România, de o reţea bine organizată formată din sute de persoane.