Angajații care se confruntă cu un handicap grav, accentuat ori mediu ar putea să beneficieze de pensionare mai rapidă, fără a se ține cont de momentul în care au căpătat dizabilitatea, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului.
Astfel, prin intermediul acestei modificări autoritățile vor să elimine o decizie a Curții Constituționale a României (CCR), care a eliminat, în 2018, condiționarea pensionării mai rapide de existența handicapului înainte de asigurarea în sistemul pensiilor de stat, potrivit avocatnet.ro.
În cazul în care legea va fi aprobată de Executiv și va fi publicată în Monitorul Oficial, toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare și a stagiilor de cotizare. Până acum, însă, de acest beneficiu se bucurau doar cei care au căpătat handicapul înainte de asigurarea la pensii.
Astfel, toți lucrătorii vor beneficia, în funcție de gradul de handicap, de reducerea vârstei de pensionare cu:
- 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
- zece ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
- zece ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului, stagiul complet de cotizare, potrivit sursei citate.
În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei, iar stagiul complet de cotizare, adică perioada în care o persoană a lucrat legal, este, indiferent de sex, de 35 de ani.
Povestea sfâșietoare a unui tată diagnosticat cu un cancer inoperabil: ”Nu voi fi aici să-mi văd fiul cum crește!” Paul ... Vrancea: Zeci de poliţişti, jandarmi, localnici şi voluntari, implicaţi în căutarea a doi ciobani dispăruţi de câteva zi...