- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Doar cinci porci ar mai putea fi crescuţi în gospodării. La final de mandat, Petre Daea revine cu ordinul prin care vrea să limiteze creşterea animalelor pentru consum propriu. Cine va avea mai mulţi porci trebuie să se autorizeze şi să plătească taxe la stat. Doar aşa poate fi controlat virusul pestei porcine, spune ministrul Agriculturii. În timp ce românii de la sate sunt revoltaţi. Spun că ei cresc animale pentru toată familia şi nu fac o afacere din asta.
Sorin Cristea creşte 10 animale. Potrivit noului ordin aflat în dezbatere pe site-ul ministerului Agriculturii, ar putea să nu se mai încadreze la categoria fermă de subzistenţă, adică pentru propriul consum. Va fi nevoit să îşi înfiinţeze o ferma şi să se înregistreze ca persoană fizică autorizată, înterprindere sau firmă. Ordinul stabileşte numărul de animale în funcţie de categoria fermei.
”Tot timpul în familia noastra s-au crescut porci ca să avem de Crăciun, să avem porci ca să tăiem să mâncăm. Ar fi culmea să nu creştem porci la ţară.”, spune Sorin Cristea, un țăran.
Micii crescători sunt revoltaţi de ideea de a avea mai puţin de cinci porci în curte.
”Eu, spre exemplu, cresc opt purcei, trei-patru dintre ei sunt pentru consum propriu al familiei. Am şi o soră în zona urbană. Cresc şi pentru ea unul doi purcei.”, sune acesta.
Ministrul Agriculturii susţine că măsura este necesară pentru a stopa focarele de pestă porcină. Există acum în 33 de judeţe, adică 80% din ţară. În plus, exportatorii susţin că există riscul ca exporturile de carne de porc să fie interzise. Şi mulţi dintre procesatori susţin ordinul lui Petre Daea.
”Cei care sunt nemulţumiţi de acest ordin nu sunt crescătorii mici. Aţi văzut bine. Au voie să crească în continuare fără nicio problemă. Sunt cei care ar dori să crească porci şi să-i vândă pe piaţa neagră. Dacă dispare creşterea porcului, nu vom mai avea unde să trimitem porumbul pentru furaje. Va fi o bombă pentru agricultura românească.”, declară Sorin Minea, președinte Romalimenta.
Prima încercare a ministrului agriculturii de a impune o limită pentru creşterea porcilor în gospodării a fost în luna martie. Atunci, însă, ordinul a fost respins.