Conform premierului, salariul minim brut pe țară ar putea să crească cu 150 de lei, de la 1 ianuarie 2020. Decizia, însă, va fi luată până la sfârșitul acestei săptămâni.
”În cursul acestei săptămâni, definitivăm propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Dacă stabilim că formula de calcul pentru salariul minim va fi determinată de rata inflației, indicele de creștere a prețurilor de consum și de indicele de creștere a productivității, salariul minim pe economie ar putea crește cu 7,2%”, a declarat Ludovic Orban, conform unei postări de pe pagina de Facebook a Guvernului. Practic, o creștere cu 7,2% ar însemna în jur de 150 de lei în plus peste nivelul actual.
Va fi scandal! Care sunt efectele cresterii salariului minim
În orice caz, Guvernul Orban va decide cu cât va crește salariul minim pe țară până la finele lunii curente. ”O decizie va fi luată după consultarea partenerilor sociali și obiectivul Guvernului Ludovic Orban este ca acest proiect de hotărâre de Guvern să fie înaintat în dezbaterea Guvernului pentru a fi avizat și adoptat până la sfârșitul lunii noiembrie. Astfel încât companiile să aibă predictibilitate privind planurile de afaceri pentru anul viitor”, a precizat recent Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, potrivit avocatnet.ro.
În momentul de față, salariul minim brut pe țară este în cuantum de 2.080 de lei, astfel că majorarea propusă de vechiul Guvern era de 182 de lei. Salariul minim diferențiat pentru studii superioare are acum o valoare de 2.350 de lei, iar creșterea propusă era de 270 de lei.
Salarii mărite pentru români! Guvernul a făcut anunțul! Cine ia mai mulți bani de la stat
Chiar dacă autoritățile vor decide creșterea salariului minim, un sondaj realizat de Consiliul Național al IMM-urilor, multe dintre întreprinderile mici și mijlocii sunt împotriva majorării salariului minim, în ciuda faptului că multe spun că ar suporta o creștere cu doar 50 de lei. De cealaltă parte, însă, Blocul Național Sindical cere o majorare de până la 2.495 de lei.