Conform Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Romania se afla pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste sprijinul pe care statul il acorda pacientilor care au nevoie de medicamente, romanii fiind nevoiti sa acopere 40% din costul medicamentelor. Potrivit OECD Health Data 2010, in Olanda, de exemplu, pacientii platesc doar 0,7% din valoarea medicamentelor, francezii 1,2%, iar nemtii 5,4%. Totusi, Romania se afla intr-o situatie mai buna decat Bulgaria, unde pacientii sunt nevoiti sa plateasca mai bine de 70% din costul medicamentelor, dar mult mai rea decat media europeana de 20%, proportie platita de pacienti din pretul medicamentelor.
"In tara noastra compensarea medicamentelor este facuta de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate doar la nivelul celui mai ieftin medicament generic. Medicamentele originale care nu au generice sunt compensate in cuantum de 2%-50% pentru listele A si B - unde sunt incluse cele mai multe boli, si 100% pentru listele C - unde sunt incluse si tratamentele pentru cele mai grave boli (bolile cronice, programele nationale)", a explicat Cristian Lutan, director executiv adjunct ARPIM. Majoritatea tratamentelor de pe lista C trebuie insa aprobate de casele judetene de asigurari sau de CNAS pentru fiecare pacient in parte.
In acelasi timp, Romania este printre ultimele locuri si la procentele alocate din PIB sanatatii (3,84%), cu mult sub media europeana, care este de 9%, conform ARPIM.