Inițiativa vine după ce, în 2019, Parlamentul a votat, iar preşedintele a promulgat legea prin care este stabilit un număr de ore mai mic pentru cele trei cicluri din învăţământul preuniversitar.
În plus, inițiativa vine În contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că şcoala nu va începe în condiţii normale, deoarece pandemia nu va dispărea până în septembrie.
Practic, Ministerul Educaţiei vrea să modifice numărul de ore alocat fiecărei materii în parte, pentru clasele de început de ciclu, adică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a şi clasa a IX-a.
„Cei care vor începe acum clasa pregătitoare vor merge pe noile planuri-cadru la anul în clasa I şi aşa mai departe, până când vom aplica la toate clasele prevederea”, a explicat secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Luminiţa Barcari.
Ministerul Educației discută despre ce materii ar putea fi eliminate sau reduse
În acelaşi timp, proiectul de OUG subliniază că Ministerul Educaţiei îşi rezervă dreptul de a modifica încă de anul acesta planurile-cadru şi pentru celelalte clase.
„În situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a beneficiarilor direcţi ai sistemului de educaţie în unităţile de învăţământ, ca urmare a deciziei autorităţilor competente, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum şi ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa şcolară aprobată”, prevede proiectul de act normativ.
Reprezentanţii ministerului încă discută cu toate părţile implicate despre ce materii ar putea fi eliminate sau reduse, din punctul de vedere al cantităţii de informaţii predate.
Ce prevede legea referitoare la reducerea numărului de ore de curs, promulgată de președinte
Klaus Iohannis a promulgat în noiembrie 2019 legea care taie cu până la 9 numărul de ore de şcoală pe săptămână. Legea este în vigoare în acest moment şi trebuie să se aplice din 14 septembrie 2020, însă Ministerul Educaţiei nu a anunţat până acum care sunt planurile de modificare a disciplinelor de şcoală.
Potrivit legii promulgate de preşedinte, elevii din învăţământul primar vor face în medie 20 de ore pe săptămână (4 ore/zi), cei din gimnaziu, 25 de ore pe săptămână (5 ore/zi), iar liceeni vor face 30 de ore pe săptămână, adică 6 ore/zi.
Rezultate loto, la extragerea de joi! Acestea sunt numerele câștigătoare la Loto 6 din 49, Joker, 5 din 40, Noroc... Incendiu puternic, la marginea Bucureștiului, în Bragadiru! Două hale au fost cuprinse de flăcări! Video...