Schimbarea momentului pentru români! Se pregătește o modificare majoră a legii pensiilor, cu un puternic impact bugetar pentru țara noastră! Ce urmează să se întâmple?
Mamele cu trei copii se vor putea pensiona mai devreme, iar anii de facultate vor fi calculaţi la pensie. Sunt doar două dintre modificările aduse de cea mai aşteptată lege, care schimbă din temelii sistemul de pensii odată cu anul 2021.
Atenţie! Este însă doar un plan, deocamdată, un plan prin care guvernul promite că pensionarii de acum vor câştiga dublu şi că bugetul de pensii va fi suplimentat cu 15 miliarde de lei în 2022. Dar specialiştii avertizează că dublarea pensiilor dublează şi efortul pentru stat.
Prima surpriză vine pentru românii cu studii superioare. Vor primi bani mai mulţi la pensie, pentru că la vechimea în muncă se vor adăuga şi anii de facultate, masterat sau doctorat. Şi anii de armată sau şomaj vă vor aduce câteva puncte în plus. Cu două condiţii: să aveţi vârsta minimă de pensionare şi să fi cotizat cel puţin 15 ani.
Mamele care au cel puţin 3 copii se vor putea pensiona mai devreme cu 6 ani, adică la 57 de ani. De la al patrulea copil, vârsta va fi redusă cu câte un an pentru fiecare naştere.
Şi pensia de urmaş va fi calculată altfel. Dacă pensia soţului decedat a fost de 1.000 de lei, soţul supravieţuitor va primi peste pensia sa încă 250 de lei, adică 25% din venitul celui dispărut.
Vor fi eliminate şi diferenţele dintre bărbaţii şi femeile care au avut aceeaşi meserie Spre exemplu, în cazul medicilor, un bărbat care câştigă acum o pensie de nici 2.000 de lei, cu peste 300 de lei mai puţin decât o femeie, va avea peste trei ani acelaşi venit: 4.725 de lei.
Impactul bugetar pentru toate aceste măsuri va fi de 140 de miliarde de lei, dublu faţă de cât cheltuieşte acum statul pentru pensiile în plată.