Antena Căutare

Se schimbă totul! Oricine poate deveni asistenți personali ai persoanelor cu handicap! Suma de bani pe care o pot primi în plus, pe lângă salariu!

Persoanele care au absolvit doar învățământ gimnazial obligatoriu ar putea să devină asistenți personali profesioniști ale unor persoane cu handicap, conform unui proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Muncii. 

Persoanele care au absolvit doar învățământ gimnazial obligatoriu ar putea să devină asistenți personali profesioniști ale unor persoane cu handicap, conform unui proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Muncii.

Dacă până acum se solicita absolvirea învățământul general obligatoriu, acum autoritățile îl cer doar pe cel gimnazial. Această măsură este argumentată prin faptul că această măsură este greu de îndeplinit, mai ales în zonele rurale.

Potrivit art. 16 din Legea educației naționale nr. 1/2011, învățământul general obligatoriu este de 11 clase și cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii doi ani ai învățământului secundar superior. Învățământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020. Obligația de a frecvența învățământul obligatoriu de 11 clase, la formă cu frecvența, încetează la vârstă de 18 ani.

În plus, în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern se specifică și că: "În contextul în care dezinstitutionalizarea persoanelor adulte cu dizabilități este un proces asumat la nivelul politicilor sociale, iar nevoia de pregătire, că forme alternative la sistemul instituționalizat, a asistenților personali profesioniști devine o urgență, prin această propunere se încearcă limitarea riscului de a nu găși persoane suficientecare să urmeze cursul și de a nu răspunde nevoii reale de formare".

Astfel, conform portaldeînvățământ.ro, propunerea normativă modifică art. 6 alin. (1) lit. b) din Condițiile de obținere a atestatului, procedurile de atestare și statutul asistentului personal profesionist (HG nr. 548/2017), stabilind că cererea persoanei care dorește să devină asistent personal profesionist trebuie însoțită de următoarele documente:

  • copii de pe actele de stare civilă;
  • copie de pe dovadă absolvirii învățământului gimnazial corespunzător prevederilor legale în -vigoare la dată absolvirii studiilor;
  • scurtă prezentare a să, precum și a persoanelor cu care locuiește, menționând numele și prenumele, dată nașterii acestora și gradul de rudenie/tipul de relație cu solicitantul, precum și acordul din partea fiecărei persoane adulte cu care locuiește pentru activitatea pe care urmează să o desfășoare;
  • adeverințe medicale privind starea de sănătate, eliberate de medicul de familie, atât pentru solicitant, cât și pentru persoanele cu care locuiește;

Asistentul care îngrijeşte un adult cu handicap accentuat va primi, pe lângă salariu, o alocaţie lunară de 600 de lei pe lună, iar cel care îngrijeşte un adult cu handicap grav va primi 750 de lei pe lună, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

Meteo 30 august 2018. Cât de cald va fi joi în România... Sfântul Alexandru, 30 august! Mesaje de La mulți ani, urări de La mulți ani!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x