- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
De pe 22 decembrie va incepe in partea de sud extrem a tarii un viscol cu zapada serioasa. Dar sigur este ca va fi doar in Lunca Dunarii. Abia maine vom sti daca va ajunge si la Bucuresti. Este important de subliniat ca temperaturile se apropie de cele medii pentru decembrie. Vorbim de minus cinci grade, noaptea, la Bucuresti si minus 10 grade la munte. In timpul zilei vom avea intre doua si sase grade. Deci nu 14 grade, cum a fost pana acum, ceea ce era o tepmeratura nefireasca.
Rezerva de umiditate in sud este mult mai mica decat ar trebui. Adica este seceta, seceta care dureaza din august. Vom avea precipitatii sub norme pana in luna martie.
Din mai vor incepe precipitatiile la nivel normal. Rezerva de umiditate se poate redresa. In aprilie 2011, eram pe punctul de a incepe seceta. A fost nevoie doar de precipitatiile din iunie si iulie, pentru a se redresa rezerva de umiditate si de a avea un an agricol foarte bun.
Ion Sandu: In conditiile in care o crestere a temperaturii globale cu 0,6 grade duce la astfel de fenomene in prezent, ganditi-va ce ar insemna o crestere cu doua grade? In 10 ani, in 20 de ani, daca lucurile continua in acest mod, doar printr-o educatie permanenta a cetatenilor, de a nu neglija vremea, de a lua masuri, civilizatia va putea continua sa se dezvolte.
Deja avem fenomene in care parauri provoaca inundatii si seaca in aceeasi vara. Daca temperaturile vor creste la nivel global cu cinci grade, deja civilizatia nu va mai exista.
Ion Sandu: A fost evidenta tornada de la Facaieni, s-au intalnit si in alte zone. Insa intensitatea lor nu este una care ar trebui sa ne ingrijoreze. Daca noi intram in panica, americanii ce sa mai zica? Nu suntem intr-o zona caracterizata de tornade cu intensitati foarte mari.
Acel nor care poate produce o tornada sau cantitati de precipitatii enorme, se dezvolta atat de rapid incat radarele le repereaza doar in momentul in care se formeaza. Nu poti da o atentionare cu cinci ore inainte, pentru ca acel nor nu exista.
Cat de mult pot ajuta atentionarile, insa, depinde si de mass-media. Daca populatia intelege ca trebuie sa stea in case cand apare atentionarea la televizor sau pe site-uri, s-ar reduce riscurile foarte mult.
Ion Sandu: Iarna normala inseamna sa avem in ianuarie doua - trei viscole in partea de sud a tarii. Daca avem 10 viscole, atunci este o iarna anormala.
Numarul de ani cu seceta intr-un deceniu in Romania, a crescut. Cantitatile de precipitatii cu debit mare in timp scurt a crescut in lunile de vara. Avem situatii in care cad 100 de litri pe metru patrat in doua ore. Daca in trecut existatu astfel de fenomene extreme sa se manifeste de doua ori pe an, acum au devenit frecvente. De aceea spun ca Romania va avea parte de fenomene extreme dese in viitor.
Ce putem face ca sa reducem impactul acestor fenomene sunt lucrurile care in ultimii ani au inceput sa se intample. Oamenii trebuie ajutati in timpul inundatiilor rapide.
Problema alunecarilor de teren poate fi evitata daca nu se mai defriseaza padurile care vin pana in spatele caselor.
Sursa: Jurnalul
Foto: uebergossenealm.at