Felix Bănilă, șeful DIICOT, a anunțat, miercuri, că şi-a depus demisia de onoare din funcția de procuror șef. El a explicat de ce a luat această decizie.
„Deşi am convingerea că nu am eşuat în îndeplinirea atribuţiilor conferite de lege în calitate de procuror şef al D.I.I.C.O.T., iar speţa Caracal nu depăşeşte nivelul priceperii mele şi al aptitudinii soluţionării ei de către ai mei colegi; În urma discuţiilor purtate cu Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu Ministrul Justiţiei şi cu membrii Secţiei de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi în baza propriului raţionament; Am înţeles să îmi depun demisia de onoare din funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, sens în care am înaintat-o Ministrului Justiţiei, respectând parcursul legal al actului numirii în această funcţie, pentru a aprecia cu privire la oportunitatea transmiterii ei neîntârziate Preşedintelui României, spre a fi acceptată şi a se luat act de aceasta, în vederea emiterii decretului de eliberare din această funcţie, dată până la care voi continua să asigur conducerea D.I.I.C.O.T.
Aceasta nu vine pe fondul faptului că nu mi-aş fi făcut datoria şi că nu mi-aş fi pus toată priceperea, profesionalismul şi buna-credinţă în exercitarea funcţiei, pe care cu onoare încă o ocup; Dar consider că la acest moment, demisia mea este absolut necesară pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-şi continua activitatea într-un climat lipsit de presiune”, se arată în comunicatul oficial al şefului DIICOT.
Felix Bănilă a susţinut că, în ciuda gestului de a demisiona, nu are nimic să își reproșeze.
„Deşi nu am nimic a-mi reproşa, întrucât cazul de la Dâmboviţa nu incumbă activităţilor şi competenţei D.I.I.C.O.T., iar de la momentul revenirii mele din concediu (29.07.2019), am direcţionat ancheta într-o manieră corectă, justă şi legală, în timp ce efectuarea, continuarea şi finalizarea acesteia este responsabilitatea exclusivă a procurorilor de caz, a căror independenţă, nici eu şi nici nimeni altcineva, nu trebuie şi nu poate a o încălca. Dacă aş rămâne în funcţie, aş risca să antrenez direcţia într-un conflict care, pe termen mediu şi lung, nu ar putea avea efecte pozitive nici pentru mine şi nici pentru D.I.I.C.O.T. Mi-aş dori, însă, ca gestul meu să rămână unul izolat, lipsit de relevanţa pe care mulţi, nu numai din sistemul judiciar, o pot intui şi să nu deschidă calea unor demisii / demiteri ori revocări arbitrare, cu grave şi iremediabile consecinţe asupra independenţei justiţiei, în general şi a procurorilor, în mod special”, a completat acesta.
Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat miercuri că a avut discuţii cu şeful DIICOT, Felix Bănilă, căruia i-a transmis că „e inacceptabil modul în care s-a acţionat vineri la domiciliul familiei Melencu. E important să respectăm legea, dar trebuie să avem respect faţă de suferinţă şi nu ne costă nimic să fim oameni”.
Ministrul justiţiei i-ar fi reproşat lui Felix Bănilă modul în care a fost gestionat cazul Caracal şi felul în care a fost tratată familia Luizei Melencu. Acesta a fost şi motivul pentru care preşedintele Iohannis a cerut luni revocarea din funcţie a şefului anti-mafia.
În replică, marți, Felix Bănilă a declarat că va trata cu seriozitate solicitarea preşedintelui, dar că se va consulta cu colegii şi cu superiorii săi, susţinând că activitatea DIICOT nu poate fi redusă doar la cazul Caracal.
Felix Bănilă a fost numit la şefia DIICOT de preşedintele Klaus Iohannis ,în urmă cu un an, la propunerea ministrului Tudorel Toader.
Directorul care a gonit elevi cu un extinctor, la un liceu din Timișoara, declarație uluitoare! Cum se apără. „Regret ge... Ungaria ne-a reclamat la Consiliul Europei! ”Vrem scoaterea crucilor soldaților români din cimitirul de la Valea Uzului!...