Antena Căutare

Sf Andrei. Ce semnifică Pelerinajul la Mănăstirea Peștera Sf Apostol Andrei

Sf Andrei. Ce semnifică Pelerinajul la Mănăstirea Peștera Sf Apostol Andrei. În această perioadă, premergătoare sărbătoririi Ocrotitorului României, mulți români merg în pelerinaj la Mănăstirea Peștera Sf Apostol Andrei, cea mai veche biserică creștină din România

Sf Andrei. Ce semnifică Pelerinajul la Mănăstirea Peștera Sf Apostol Andrei
Sfantul Andrei | a1.ro

Pe 30 noiembrie, românii de pretutindeni îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor. Cu ocazia acestei mari sărbători, creștinii români pleacă în pelerinaje la diferite mânăstiri din țară care poartă hramul Sfântului Apostol Andrei. Mulți dintre aceștia aleg să meargă la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei.

Mănăstirea este situată în comuna Ion Corvin, dar trebuie mai întâi să parcurgi mai multe localități cu specific pescăresc, trecând pe drumul șerpuit printre coline, aproape de cursul Dunării, plecând în direcția Ostrov. Un indicator aflat la ieșirea din comuna Ion Corvin te îndrumă să mergi pe un drum lateral pentru a ajunge după 4 kilometri la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei.

La capătul drumului șerpuit ce trece prin pădure vei vedea răsărind turlele mănăstirii cu cele trei biserici și corpul de chilii. Creștinii care ajung aici vizitează prima oară peștera în care se spune că a poposit Sfântul Apostol Andrie. Peștera este o biserică săpată în stâncă, chiar la baza unui munte mic, împădurit. Pereții bisericii sunt decorați cu mai multe icoane, iar locul în care a fost odinioară altarul e ocupat acum de o icoană imensă cu a Sfântului Apostol Andrei. Toți credincioșii ce ajung la peșteră se închină la această icoană.

Nimeni nu cunoaște cu exactitate cum anume a fost descoperită peștera deoarece Dobrogea a fost sub ocupație otomană până la 1877. În anul 1918, un avocat din Constanța a ajuns în această zonă și a descoperit peștera care era într-o stare deteriorată. Ea era înconjurată pe pădure aproape până la intrare, iar înăuntru crescuseră buruieni. Acesta a hotărât ridicarea unor chilii, determinându-i pe călugări să se strângă.

Primele slujbe au fost slujite în peșteră. În 1943, peștera a fost sfințită pentru prima dată de Episcopul Chesarie Păunescu. După 1990, părintele Nicodim Dincă, ctitorul acestui sfânt lăcaș și monah al mănăstirii Sihăstria din județul Neamț, împreună cu părintele ieromonah Victorin Ghindaoanu, cu binecuvântarea IPS Lucian, au început construcțiile de reamenajare a peșterii și apoi construirea sfintei mănăstiri.

Se spune că Sfântul Apostol Andrei a ajuns în cetatea Tomisolui între anii 60 - 63. Din cauza faptului că cetatea era foarte aglomerată, acesta a decis să se retragă împreună cu doi ucenici de-ai săi în această parte a Dobrogei, poposind în peșteră. Astăzi, creștinii de pretutindeni vin să se închine la icoana Sfântului Apostol Andrei din această peșteră, rugându-se să îi călăuzească și să îi ocrotească.

Sursă foto: a1.ro

Veste excelentă. Mii de elevi din clasele I-VIII sunt beneficiarii! Valoarea e de 25 de lei pe zi!... Incidente grave în timpul Sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului. Peste 100 de oameni au avut nevoie de intervenția med...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x