Creștinii ortodoxi îl serbează pe 17 ianuarie pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, cel care a fost considerat întemeietorul vieții monahale, dar care mai este denumit și doctor dat Egiptului de Dumnezeu, potrivit informațiilor date de Doxologia.
Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare. Părinții lui au fost înstăriți, dar cu toate acestea el a ales o viață modestă
Cuviosul Părinte Antonie era de origine egiptean, născut din părinți cu o situație materială foarte bună în orășelul Coma, în anul 251. Acesta era atras încă de mic de biserică, motiv pentru care nici nu a vrut să meargă la școală la fel ca ceilalți copii. Nu le-a cerut părinților săi niciodată nimic, fiind mulțumit cu ceea i se oferea. Ba mai mult, lucrurile materiale nu-i stârneau deloc interesul.
A rămas orfan la vârsta de 20 de ani, fiind nevoit să aibă grijă și de sora lui mai mică pe care ulterior a dat-o în grija unei comunități de fecioare.
Într-o zi a mers la biserică și auzind o pildă care spunea că cei bogați ar trebui să dea averile săracilor, când a ajuns acasă a decis să dea tot ce avea în casă vecinilor care nu au aveau. Și pentru că învățăturile Evangheliei spuneau că cine nu muncea nu mânca, acesta muncea pe lângă casă.
Pe vremea aceea încă nu erau mănăstiri în Egipt, dar cu toate acestea, Antonie cel Mare se ruga foarte mult și se retrăgea adesea în pustietate, acolo unde avea parte deseori de vizita divolului. Dar pentru că era foarte smerit și se ruga enorm, Iisus nu l-a lăsat niciodată singur și îi venea în ajutor atunci când Antonie nu mai putea răbda chinul pricinuit de diavol. A stat în pustietate timp de 20 de ani, iar când s-a întors printre oameni, cei mai mulți dintre ei au fost uimiți de faptul că Antonie arăta la fel ca atunci când plecase.
Citește și: Rugăciunea părinților pentru ajutorul copilului la examen. Aduce ajutor imediat tuturor
Antonie este vestit pentru că a vindecat oamenii de boală grea, iar cei care au fost posedați de duhuri au fost mântuiți. De asemenea, mai este cunoscut și pentru faptul că a schimbat mulți dușmani în prieteni.
Rugăciunea pe care trebuie să o rostești dacă vrei să fii ocrotit de Sfântul Antonie cel Mare
Puterea vindecătoare a lui Antonie cel Mare este foarte mare, așa că această rugăciune vine în ajutorul celor care au mare nevoie.
Citește și: Rugăciune pentru sporul casei. Rostește-o pentru binele familiei tale!
„Sfinte Antonie, cerescul ocrotitor al celor ce te iubesc și te sfințesc, iată și eu nevrednicul alerg la tine cu evlavie și îmi pun toată încrederea în ocrotirea ta rugându-te să mă ajuți în neputințele, necazurile și durerile mele. Ajută-mă să urmez pilda vieții tale petrecându-mi viața în curățenie, în smerenie și în dragoste față de Dumnezeu și de aproapele meu. Apară-mă în vremea ispitei și nu mă lăsa să supăr pe Dumnezeul și Ziditorul meu prin căderea în păcat. Numără-mă și pe mine de aici înainte între cinstititorii și ocrotitii Tăi. Vino în ajutorul meu ori de câte ori te voi chema în necazuri și strâmtori și mai cu seamă în ceasul morții mele. Amin Tatăl Nostru, Născătoare, Mărire și acum, Sfinte Antoane, ajută-mă”, aceasta este rugăciunea către Sfântul Antonie cel Mare.