- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Recent a ieșit la iveală o întâmplare ieșit din comun, ce a stârnit o adevărată controversă în mediul online. Un șofer din București a fost oprit de polițiștii din Caracal și pus să sufle în etilotest.
ȘOFER RĂMAS FĂRĂ PERMIS DIN CAUZA GELULUI DEZINFECTANT
Deși nu consumase băuturi alcoolice, bărbatul s-a trezit că aparatul arată o valoare pozitivă și că oamenii legii au decis să îi ia permisul!
Surprinzător este faptul că acest incident s-a întâmplat din cauză că omul folosise gelul dezinfectant. Cum a influențat acest lucru rezultatul la etilotest?
citește și: La ce temperatură moare coronavirusul, de fapt! Doar așa îl elimini de pe haine sau măști de protecție
„Un șofer din București, oprit de un echipaj de poliție din Caracal a rămas fără permis, deși nu consumase alcool.
În momentul controlului, bărbatul a suflat, la indicațiile echipajului rutier, în aparatul etilotest care a arătat o alcoolemie de 0,04 mg/l, în aerul expirat, fapt care duce la suspendarea dreptului de a conduce.
Un șofer a explicat cum gelul dezinfectant l-a lăsat fără permis
Acestuia i s-a reținut permis, însă soferul s-a dus la spital, unde i s-au luat probe de sânge și a ieșit că avea 0 alcoolemie.
Explicația este că până să sufle în aparat, bărbatul se dăduse pe mâini cu o substanță dezinfectantă, ce conține alcool peste 70%, conform normelor în vigoare de protecție împotriva răspândirii virusului SarS CoV-2.
Pentru că a atins aparatul etilotest, acesta a înregistrat valoare de alcoolemie, ceea ce a dus la retragerea dreptului de a mai conduce.
În prezent, procesul se judecă, iar șoferul cere inclusiv despăgubiri morale.
Ce reținem de aici?
Etilotest nu e acelasi lucru cu etilometru. Etilotestul nu reprezintă un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic. Pentru asta se folosește un etilometru, care este omologat la nivel internațional (Decizia civilă nr. 289/A/2014 pronunţată de Tribunalul Alba).
În România, încă se folosesc etiloteste, pentru că etilometrele costă mult la întreținere. De aceea multe procese sunt pierdute din cauza marjei de eroare. Etiolestul arată doar concentrația etanolului în aer, iar de cele mai multe ori, aceasta diferă atunci când se iau probe biologice (din sânge).
Fără a ști datele din dosar, cel mai probabil a fost folosit un etilotest, iar în momentul atingerii dispozitivului, acesta a înregistrat vaporii de alcool din aer, de la dezinfectant, ca și cum ar fi provenit de la șofer, lucru care a fost infirmat de proba de sânge ulterior recoltată.
Asemenea erori se pot întâmpla. De aceea e bine să-ți cunoști drepturile și să ți le aperi în instanță”, se arată în postarea făcută pe pagina de Facebook a celor de la Avocatoo.
Avertisment dur! "Virusul a început să se trasmită tot mai mult în aer liber". Zonele turistice, surse de răsp... Decizie de ultim moment a Guvernului. Venituri mai mari pentru o categorie de români. Câte pensii vor fi recalculate, în...