Peste numai trei zile, pe 21 decembrie, va fi solstiţiul de iarnă 2017, moment care reprezintă începutul iernii astronomice şi care va fi urmat de cea mai lungă noapte din an.
În aceste condiţii, pe 21 decembrie se va înregistra cea mai scurtă zi din an - 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii va avea o valoare maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti). În emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, iar momentul respectiv marchează începutul verii astronomice.
Deşi iarna meteorologică soseşte încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis - solstiţiul de iarnă. El este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecinţa mişcarii reale a Pământului în jurul Soarelui.
Obiceiuri româneşti
Obiceiurile românești din preajma solstițiului de iarnă sunt variate: dacă aduci în casă o creangă sau un arbore sacru întreg, cum ar fi bradul sau stejarul, și-l arzi în noaptea de Crăciun, vei avea noroc tot anul.
Pentru păgâni, aceasta era noaptea în care Marea Zeiţă dădea naştere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor. Romanii îi sărbătoreau în această zi pe Saturn, zeul recoltelor, şi pe Mithras, zeul împrumutat din Orient al luminii.
Sursă: publika.md