Convorbirile purtate cu Nicolae Ceausescu inainte de executie pun in lumina un posibil raspuns la enigmele revolutiei romane: evenimentele din decembrie au fost sprijinite de americani, de rusi si de unguri.
Chiar si in ultimele momente, Ceausescu a crezut ca el este singura "cale" pe care trebuie sa o urmeze poporul si ca, in lipsa lui, din Romania va ramane doar Muntenia de odinioara. In ciuda sugestiilor primite repetat de la Bucuresti de a regiza situatii pentru a-i lichida pe cei doi, gene¬ralul nu a vrut sa-si pateze mainile cu sange. Insa teroarea de a avea langa el "o bomba cu neutroni", tinuta in cel mai mare secret, l-a obligat in mai multe randuri sa ordone impuscarea sotilor Ceausescu, in cazul in care se incerca salvarea lor.
Andrei Kemenici vorbeste despre motivele care l-au determinat sa ii captureze pe Nicolae si Elena Ceausescu, despre inversunarea de atunci si regretele de acum, despre ciudatul episod al fiolelor cu insulina.
I: O drama lasa in urma semne si rani. Dupa 19 ani, ce va mai doare?
Andrei Kemenici (R): Prima si cea mai mare durere e ca nu s-a intamplat ceea ce am crezut eu ca se va intampla intr-un timp mult mai scurt. Credeam ca romanii vor trai mult mai bine, asa cum merita.
I: Asta e durerea multor romani, dar care sunt ranile dvs. personale dupa experienta din decembrie '89?
R: Am crezut ca am facut ceva deosebit ca l-am scos pe Ceausescu din istorie, cand l-am arestat la 22 decembrie la 18:30. Nici azi nu s-a inteles asta, ca Revolutia romana a inceput la data de 16 la Timisoara si s-a terminat cand Ceausescu a patruns in cazarma mea. Chiar daca nu trebuia sa-l omor... Asta ma doare, ca nu s-a facut pentru romani ceea ce am crezut cu totii atunci.
I: Care au fost consecintele, v-ati gandit cum ar fi fost daca nu l-ati fi arestat pe Ceausescu atunci?
R: Nu stiu ce s-ar fi intamplat cu el ramas liber in acea perioada. Cred ca cel mai urat lucru era sa fie linsat de populatie, romanii erau intr-o stare psihica extraordinara. Eu am trimis imediat subunitati sa-l caute si sa-l retina pentru a-l preda natiunii, in vederea unei judecati. De la inceput am gandit asa, de cand am primit ordinul de la comandantul armatei, Gheorghe Voinea.
Tot interviul, in Jurnalul National
Craciun, la Urgenta din cauza alcoolului... Mesajul presedintelui de Craciun: Regasiti simtul profund al solidaritatii...