Antena Căutare

SPECIAL: Necropola de sub Piata Universitatii

Arheologii au descoperit in centrul Capitalei urmele unui cimitir vechi de cateva sute de ani.

Lucrarile de constructie ale viitoarei parcari din fata Universitatii sunt pe punctul de a intoarce o pagina importanta din istoria veche a Capitalei. O istorie uitata, cunoscuta acum doar de specialisti si de iubitorii impatimiti ai vechiului Bucuresti.

Zilele acestea, muncitorii care lucreaza acolo au facut o descoperire pe cat de macabra, pe atat de spectaculoasa: mai multe schelete umane adunate la un loc, intr-o veche necropola, un cimitir in care isi dorm somnul de veci bucurestenii unor vremuri de mult apuse.

Lucrarile au fost oprite imediat, iar la fata locului au fost chemati specialistii de la Muzeul Municipiului Bucuresti care au demarat, rapid, sapaturile sistematice, obligatorii in asemenea situatii. Arheologul Gheorghe Manucu-Adamesteanu ne-a relatat ca pana acum au fost descoperite 40 de schelete, inhumate acolo candva, in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea. Pentru noi nu a fost o surpriza.

Din documentele vremii stim ca aici s-a aflat candva Manastirea Sfantul Sava. Iar relicvele descoperite acum provin din cimitirul care a existat candva in preajma acelui vechi lacas. Ceea ce am gasit pana acum sunt ramasitele pamantesti ale unor oameni obisnuiti, barbati, femei si copii, de conditie materiala modesta. Motiv pentru care si inventarul funerar identificat pana in acest moment in mormintele lor nu este extrem de spectaculos. Este vorba despre inele si cercei, obiecte de podoaba obisnuite pe care probabil le-au purtat si in timpul vietii lor.

Dar si despre monede ale vremii, banutul pe care decedatii urmau sa-l dea luntrasului care avea sa-i duca pe Lumea cealalta. Saptamana trecuta, tot aici, dar la cateva zeci de metri distanta, am mai descoperit urmele unui zid vechi, precum si ale unor elemente de canalizare. Necropola descoperita aici nu pune in pericol derularea lucrarilor de constructie demarate in zona. Ramasitele pamantesti vechi de cateva secole vor fi ridicate de pe situl arheologic si vor ajunge in laboratoarele de specialitate, unde vor fi studiate sub toate aspectele posibile.

Apoi oasele vor fi reinhumate, cu respectarea tuturor canoanelor cerute de ritualul crestin. Gheorghe Manucu-Adamesteanu este specialistul care a coordonat sapaturile arheologice efectuate de multi ani incoace in tot Centrul Vechi al Bucurestiului. El nu exclude posibilitatea ca la cateva zeci de metri de aceasta necropola sa fie descoperite si urmele unor vechi elemente de arhitectura, fundatii ori poate chiar ziduri pastrate partial, provenite de la Manastirea Sfantul Sava. Este vorba despre vestigii deosebit de importante, martori ai unei istorii multiseculare.

Niste vestigii care, in cazul in care vor fi descoperite, merita cu adevarat sa fie conservate. Dupa cum se stie, la Sfantul Sava a functionat Academia Domneasca, cel mai important centru de invatamant universitar din Muntenia. Iar pentru noi, vechiul lacas de cultura are o importanta cu totul deosebita: este locul unde, incepand cu anul 1818, invatamantul a inceput sa se faca in limba romana.

Tot articolul, in Jurnalul National

Noul Cod al Muncii: Angajatorii vor putea imputa salariatilor pagubele materiale... Bucuresti: Restrictii rutiere pentru 1 Decembrie. Vezi rute alternative!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x