- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Studenţii internaţionali reprezintă o sursă importantă de venit pentru universităţile britanice. Aceştia plătesc adesea dublu - chiar mai mult, în cele mai prestigioase instituţii de învăţământ - faţă de 9.250 de lire sterline cât achită britanicii, o taxă valabilă până acum şi pentru studenţii din ţările UE
Taxele pot ajunge până la 18.000 de lire, în funcție de domeniul de studiu
Un fondator al unui program de finanțare de studii în străinătate, Alexandru Ghiță, face publice sumele pe care un student ar ajunge să le plătească pentru un master sau chiar anii de licență la o facultate din Marea Britanie: "De acum încolo, aceste taxe se pot duce la 12.000, 15.000, 18.000 de lire, în funcție de domeniul de studiu".
Însă, o rază de speranță vin din faptul că universitățile vor decide individual ce taxe vor aplica
Bogdan Ghiță, profesor universitar în Marea Britanie: "Universitățile vor decide individual ce taxe vor aplica, foarte posibil echivalentul celor internaționale, din afara UE. Cel mai mare impact îl vor avea împrumuturile de studii."
Ca urmare a ieşirii Regatului Unit din UE la sfârşitul lunii ianuarie, rezidenţii din UE, din alte ţări ale Spaţiului economic european şi Elveţia „nu vor mai fi eligibili” pentru condiţiile financiare acordate studenţilor britanici „pentru cursurile care încep în anul universitar 2021/2022”, a spus secretarul de stat pentru universităţi Michelle Donelan într-o declaraţie scrisă, în Camera Comunelor.
Ani de studenție plătiți din împrumuturi
Creditele i-au ajutat pe studenții români să își plătească anii de studenție în campusurile Marii Britanii, dacă taxele facultăților cresc, presiunea va fi uriașă pe împrumuturile pentru studii.
"Cu aceste credite susții niște oameni foarte buni să meargă la niște universități foarte bune care au o rată mare de succes din perspectiva angajabilității absolvenților lor", spune Alexandru Ghiță, fondator al unui program de finanțare de studii în străinătate.
România, locul cinci în UE cu cei mai mulți studenți internaționali
Potrvit UNESCO, România se siyuează pe locul 5 în clasamentul statelor UE cu cei mai mulți studenți internaționali, ajungând la aproximativ 35.000 de persoane care învață în străinătate.
Bogdan Ghiță, profesor universitar în Marea Britanie: "Toate informațiile sunt disponibile online, nu vor fi cursuri și nici laboratoare, vor fi mai degrabă un fel de seminarii în care studenții pot primi feedback pentru munca făcută".
Unele dintre cele mai dorite universități de top pentru studenții români, după cele din Marea Britanie, sunt cele din Olanda, Franţa, Danemarca şi Spania.
Varianta ca școlile să rămână închise în toamnă, luată în calcul de Guvern: "Vom asigura accesul la învăţământul on... 1.182 de cazuri noi, în România. Creștere alarmantă și a numărului de decese și de pacienți internați la Terapie Intensi...