Antena Căutare

Studiu - Aproximativ jumătate dintre copii şi adolescenţi verifică rar sau deloc informaţiile despre Covid-19

Aproximativ jumătate dintre copii şi adolescenţi (49%) verifică rar sau deloc valoarea de adevăr a informaţiilor citite pe internet sau văzute la televizor, arată o analiză realizată de organizaţia Salvaţi Copiii în contextul pandemiei Covid-19.

Studiul a fost efectuat prin procesarea răspunsurilor primite de la 819 copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, din 32 de judeţe şi Bucureşti, colectate în perioada 10 – 16 aprilie 2020, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Potrivit analizei, un procent mic dintre copii afirmă că verifică informaţia din surse oficiale (11%) sau că se consultă cu cei apropiaţi (17%).

Principalele surse de informare ale copiilor sunt internetul (49% situri, 24% reţele sociale) şi televizorul (57%), în timp ce 31% apelează la discuţiile cu părinţii.

Din totalul respondenţilor, doar jumătate (48%) ştiu ce reprezintă o ştire falsă, cu un număr semnificativ de respondenţi (22%) declarând că la televizor sau în publicaţiile de ştiri nu pot fi difuzate ştiri false.

Articolul continuă după reclamă

„În opinia mea, ştirile false creează panică în societate şi profită de atenţia noastră pentru a beneficia de bani si influenţă. Ele nu fac decât să ne îngrijoreze în legătura cu situaţia pe care o avem şi să dobândim un comportament instabil. Ştirile false ne împiedică să vedem adevărul şi să ştim ce avem de făcut”, a declarat Andrei, un elev de 17 ani din Covasna.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii, a transmis: „Copiii sunt extrem de vulnerabili în faţa anxietăţilor sociale, iar expunerea la ştiri false acutizează starea de nelinişte şi panică. Izolarea, lipsa rutinei şcolare şi a interacţiunii sociale, cuplată cu folosirea îndelungată a tehnologiei şi expunerea excesivă la ştiri false poate duce la stres, adâncirea stării de anxietate sau chiar depresie. În acest context, Salvaţi Copiii, prin programul Ora de Net, pune la dispoziţia tinerilor o pagină web dedicată acestui fenomen, o serie de materiale şi resurse din care se pot documenta, dar poate cel mai important, o linie de consiliere la care specialiştii Salvaţi Copiii le pot răspunde la toate întrebările ce ţin de siguranţa în mediul online“.

În ultima perioadă, fenomenul ştirilor false s-a intensificat, existând numeroase teorii, distribuite de sute de mii de ori, care fac referire la cauza apariţiei noului coronavirus sau care propun tratamente miraculoase.

O ştire falsă care s-a propagat rapid a fost cea care leagă apariţia virusului de dezvoltarea tehnologiei 5G. Există numeroase grupuri pe internet care îndeamnă la distrugerea de bunuri sau violenţă, generând incidente în care antenele de acet tip au fost incendiate, ajungându-se până la agresarea pe stradă a angajaţilor unor companii de telefonie mobilă.

La fel de larg distribuite şi periculoase au fost şi acele ştiri care promovau tratamente sau modalităţi de prevenţie pentru noul coronavirus. Una dintre ele îi îndemna pe oameni să consume un supliment mineral minune, pe bază de dioxid de clor, care distruge coronavirusul. Autorităţile medicale din mai multe ţări au atenţionat populaţia că un astfel de supliment nu doar că nu are nici o acţiune asupra Covid-19, dar poate provoca greaţă, vărsături şi simptome de deshidratare severă.

Pentru a preveni dezinformarea, organizaţia Salvaţi Copiii a lansat iniţiativa „Ştirile false pe înţelesul tuturor”, prin care urmăreşte oferirea de informaţii corecte şi resurse adresate copiilor, precum şi părinţilor sau cadrelor didactice, pentru ca aceştia să îşi dezvolte abilităţile necesare înţelegerii acestui fenomen şi depăşirii contextului actual.

oferă atât informaţii grafice şi recomandări specifice referitoare la fenomenul ştirilor false, cât şi detalii despre dialogurile cu specialiştii în psihologie, jurnalism şi educaţie, ce vor fi organizate online şi vor fi disponibile gratuit.

Mai mult decât atât, prin linia ctrl_AJUTOR, organizaţia oferă consiliere specializată copiilor şi părinţilor care se confruntă cu situaţii neplăcute întâmpinate pe internet sau care au neclarităţi cu privire la autenticitatea informaţiilor din mediul online.

Sursa : news.ro

Sindicatul Meridian, după ce Marcel Vela a afirmat că sunt probleme cu poliţiştii locali: Şi-au îndeplinit atribuţiile ş... Marcel Vela, mesaj de 1 MAI: Ne vedeam cu cei dragi la munte, la mare, la distracţii, la grătare. Oricum, dar nu aşa...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x