În București și în alte orașe mari, drumul până la birou durează și 2 ore, însă există și câteva soluții pentru a remedia această situație.
Un studiu realizat de de Reveal Marketing Research a relevat faptul ca 1 din 4 bucureșteni petrece zilnic peste 45 de minute în drum spre locul de muncă și doar o treime dintre ei ajunge la serviciu în mai puțin de 30 de minute. Cu cât petreci mai mult timp pe drum, cu atât scade puterea ta de concetrare și eficiența la locul de muncă, așa că e cazul să te interesezi cu privire la soluțiile pe care le ai la dispoziție pentru a scăpa de aglomerație. Iată ce poți face:
1. Locul în care lucrezi, un factor de avut în vedere când ești în căutarea unui loc de muncă
Fii extrem de atent când vine vorba despre timpul petrecut pe drum atunci când ești în căutarea unui job nou. În definitiv, de asta depinde felul în care se desfășoară fiecare zi a ta, die dimineață, până seara. Unele clădiri de birouri de află în zone greu accesibile, în vreme ce altele au în vecinătatea lor stații pentru majoritatea mijloacelor de transport în comun.
Dacă avem în vedere faptul că un procent considerabil, de 64%, dintre angajații bucureșteni folosesc mijloacele de transport în comun pentru a ajunge la serviciu, este imperativ ca sediul companiei în care lucrezi să se situeze aproape de o stație de autobuz sau de metrou.
Exemple sunt suficiente, două dintre cele mai mari parcuri de birouri din Capitală, Novo Park și West Gate, ambele proiecte deținute de Liviu Tudor, sunt situate în proximitatea unei stații de metrou și a unora pentru alte mijloace de transport în comun. Cifrele vorbesc de la sine în cazul acestor parcuri, jumătate dintre angajații din West Gate declarând că ajung la birou în mai puțin de 30 de minute. În aceste parcuri își au sediul corporații cu sute de angajați, precum Siemens sau Dacia Renault.
2. Bicicleta, o variantă pe care și-o doresc mulți bucureșteni
Studiul Reveal a mai scos la iveală și faptul că 2% dintre locuitorii Capitalei folosesc bicicleta pentru a ajunge la serviciu. Bucureștenii ar folosi mai mult bicicleta dacă ar avea infractructura adecvată, 64% dintre respondenți au declarat că și-ar dori piste special amenajate pentru biciclete.
Aceeași analiză releva faptul că, dacă ar exista aceste piste, bicicleta ar devenita alternativa de transport pentru 43% dintre cei care se bazează în prezent pe metrou sau pe RATB și pentru 46% dintre cei care merg la birou cu mașina. Transportul pe două roți este, în mod cert, o variantă care s-a dovedit a fi câștigătoare pentru orașe precum Copenhaga, Berlin sau Amsterdam.
3. O idee de luat în calcul pentru cei care locuiesc la periferie
În Statele Unite este foarte popular sistemul de carpooling, iar el ar putea fi foarte util și la noi în țară, mai ales pentru cei care locuiesc la periferie sau în localitățile din jurul Bucureștiului. Sistemul este foarte simplu – persoanele care locuiesc în același loc și vor să ajungă în zone apropiate să folosească aceeași mașină. De exemplu, patru persoane care ar folosi în mod normal patru automobile pot folosi o singură mașină, traficul se decongestionează și se fac și economii substanțiale la cheltuielile legate de transport.
Studiul Reveal a mai evidențiat și faptul că persoanele care petrec mai mult timp pe drum au și dificultăți mai mari în a-și rezolva îndatoririle de serviciu. Eficiența angajaților scade cu cât crește timpul petrecut până la birou. Cei care fac mai mult de 45 de minute pe drum până la locul de muncă tind să lucreze mai puțin eficient, alocându-și mai mult timp pauzelor de socializare spre deosebire de cei care petrec maximum 30 minute în trafic.
Tu cât timp petreci pe drum în fiecare zi?
Concluziile legate de timpul petrecut de bucureșteni până la serviciu au fost culese din doua studii Reveal Marketing Research:
1) Studiu realizat în noiembrie 2016, în rândul a 518 respondenți cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, locuitori ai Capitalei. Metoda de cercetare folosită este CATI (chestionar standardizat aplicat prin telefon persoanelor selectate aleator). Datele sunt reprezentative la nivelul populației Bucureștiului.
2) Studiu realizat pentru West Gate Facility Management, în iunie 2016, în rândul a 1.200 de angajați din parcurile de birouri West Gate si Novo Park. S-au folosit pentru colectarea datelor chestionare aplicate face-to-face în parcuri, asigurându-se selecția aleatoare a respondenților și distribuția echilibrată prin diversitatea zonelor de colectare din cadrul centrului.
Sursa foto: Danilovski/Shutterstock
De la viscol şi ger cumplit, la ploi şi temperaturi mult mai mari! Prognoza meteo pentru zilele următoare... VIRAL! Două surori gemene s-au regăsit la zece ani de la separare. După naştere, au fost adoptate de familii diferite!...