Antena Căutare

Surse: Guvernul ia in calcul inghetarea salariilor si pensiilor pana in semestrul II al lui 2012

Guvernul ia in calcul elaborarea unui proiect de buget pentru anul viitor care sa nu includa nicio majorare de salarii si pensii cel putin pana in al doilea semestru din 2012, datele economice urmand sa fie reanalizate la finele lunii iunie pentru eventuale cresteri in partea a doua a anului viitor, scrie Mediafax, citand surse guvernamentale.

"Una dintre variantele luate in calcul cu grad mare de posibilitate este ca proiectul de buget pentru anul viitor sa nu includa pentru inceput, cel putin pana in semestrul II, nicio majorare de salarii si pensii, urmand ca la sfarsitul lunii iunie 2012 sa fie efectuata o noua analiza a situatiei economice, pe baza careia sa se decida daca pot fi aplicate in lunile ramase astfel de majorari, in functie de prognoza de venituri de la acel moment


Potrivit acestora, recomandarea transmisa Guvernului de catre Comisia Europeana (CE), pe "cai neoficiale", este ca proiectia bugetara sa fie construita pe o crestere economica de circa 2% din PIB si un deficit sub 3% inclusiv pierderile companiilor de stat.

Legea responsabilitatii fiscale interzice efectuarea de majorari salariale cu sase luni inainte de alegeri, dar Guvernul ar putea justifica o eventuala derogare de la lege in 2012, an electoral, prin faptul ca in cazul bugetarilor nu este vorba de majorari, ci de recuperari de salarii.

O prima derogare de la Legea responsabilitatii fiscale a fost decisa de Guvern in vara acestui an, cand cheltuielile la bugetul general consolidat au fost majorate pentru alte capitole decat cele privind plata serviciului datoriei publice si a contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene.

O misiune comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie-7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cele mai importante teme de discutie cu autoritatile romane vizeaza constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.

Surse guvernamentale au declarat saptamana trecuta ca discutiile cu misiunea de evaluare a acordului preventiv privind constructia bugetului pe 2012 pornesc de la o prognoza de crestere economica de 2,3-2,5% si un deficit bugetar in 2012 in limita a 3% din PIB, tinta asupra careia insista Comisia Europeana si mai putin FMI.

Premierul Emil Boc a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca bugetul pentru anul viitor va include politici rationale, fiind foarte putine sanse pentru o reducere a contributiilor de asigurari sociale, in timp ce o majorare a salariilor pentru bugetari va depinde de cresterea economica.


Nicolae Mischie: condamnat pentru fals, achitat pentru inselaciune... Un bebelus a fost gasit viu, intr-un tomberon din Capitala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x