Potrivit acestora, recomandarea transmisa Guvernului de catre Comisia Europeana (CE), pe "cai neoficiale", este ca proiectia bugetara sa fie construita pe o crestere economica de circa 2% din PIB si un deficit sub 3% inclusiv pierderile companiilor de stat.
Legea responsabilitatii fiscale interzice efectuarea de majorari salariale cu sase luni inainte de alegeri, dar Guvernul ar putea justifica o eventuala derogare de la lege in 2012, an electoral, prin faptul ca in cazul bugetarilor nu este vorba de majorari, ci de recuperari de salarii.
O prima derogare de la Legea responsabilitatii fiscale a fost decisa de Guvern in vara acestui an, cand cheltuielile la bugetul general consolidat au fost majorate pentru alte capitole decat cele privind plata serviciului datoriei publice si a contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene.
O misiune comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie-7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cele mai importante teme de discutie cu autoritatile romane vizeaza constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.
Surse guvernamentale au declarat saptamana trecuta ca discutiile cu misiunea de evaluare a acordului preventiv privind constructia bugetului pe 2012 pornesc de la o prognoza de crestere economica de 2,3-2,5% si un deficit bugetar in 2012 in limita a 3% din PIB, tinta asupra careia insista Comisia Europeana si mai putin FMI.
Premierul Emil Boc a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca bugetul pentru anul viitor va include politici rationale, fiind foarte putine sanse pentru o reducere a contributiilor de asigurari sociale, in timp ce o majorare a salariilor pentru bugetari va depinde de cresterea economica.
Nicolae Mischie: condamnat pentru fals, achitat pentru inselaciune... Un bebelus a fost gasit viu, intr-un tomberon din Capitala...