- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pe 29 august 2018, creștinii ortodocși sărbătoresc ultima sărbătoare din acest an bisericesc, și anume Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Anul bisericesc începe în luna septembrie și se termină în august, anul următor. Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este ultima sărbătoare trecută cu cruce roșie din cursul calendarului bisericesc.
Despre Marele Prooroc
Mai marii biserici spun că această sfântă sărbătoare este strâns legată de cea a Adormirii Maicii Domnului și Schimbarea la față a Domnului Iisus Hristos. Cele trei sărbători se învârt în jurul unei semnificații profetice cu privire la sfârșitul lumii actuale, o dată cu venirea în slavă a Domnului nostru Iisus Hristos când îi va judeca pe cei vii și pe cei morți.
Sfântul Ioan Botezătorul a fost un mare proroc, fiind printre puțini care l-au întâlnit pe Hristos. El a dus o viață de feciorie, trăind în pustietate, într-un continuu post și rugăciune. De aceea este dreaptă asocierea lui cu Mântuitorul, acesta fiind un prieten de-al său. Sfântul Ioan l-a întâmpinat pe Iisus și l-a botezat în apa Iordanului.
Se spune că Ioan Botezătorul îi iubea pe toți cei drepți și cinstiți, numindu-i pe farisei niște pui de vipere pentru nelegiuirile pe care le făceau. Icoana Deisis înfățișează taina lui Hristos cel Preaslăvit, taina Maicii Domnului care se roagă pentru cei ce se pocăiesc și taina pocăinței propovăduită de Sfântul Ioan Botezătorul.
Faptul că el a murit pentru că voia ca lumea să fie cinstită și cuvioasă apare ca o jertfă, reprezentând taina mântuirii noastre. Poporul român îl iubește pe Sfântul Ioan Botezătorul, prețuind puterea sa a lupta pentru dreptate. De aceea, foarte mulți români îi poartă numele. Biserica îl cinstește pe acesta de mai multe ori pe an.
- 24 septembrie – Zămislirea Sfântului Ioan
- 7 ianuarie – soborul Sfântului Ioan
- 24 iunie – nașterea Sfântului Ioan
- 29 august – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
De ce această sărbătoare este o zi de post?
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de pocăință, întristare și post. În această sfântă zi nu se face dezlegare la mâncare de dulce, sărbătoarea având o semnificație deosebită. Postul pe care credincioșii îl țin în această sfântă zi nu se referă doar la întristarea din cauza uciderii lui Ioan Botezătorul. Foarte mulți alți martiri sunt pomeniți de Biserică fără ca acea zi să fie zi de post. Acest post are scopul de a ne aminti faptul că dacă nu știm să ne înfrânăm de la patimile trupești acest lucru intră în conflict cu sfințenia și dreptatea.
Postul ne arată că îmbuibarea cu mâncare și băutură și desfrânarea lui Irod și a Irodiadei au dus la moartea Sfântului Ioan Botezătorul. El era trimisul lui Dumnezeu, dorind să îi cheme pe oameni la pocăință.
Sursă foto: theodorsart.com, icoanetomachituc.blogspot.com
DEZASTRU ecologic la marginea Bucureştiului: apă roşie, leşuri de păsări şi animale acvatice. Care este cauza contaminăr... Mii de LOCURI DE MUNCĂ aşteaptă să fie ocupate. De ce se feresc românii de ele? Suntem pe ultimul loc în UE la acest cap...