Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiţii şi superstiţii. Ce NU ai voie sub nicio formă să faci astăzi. Dacă încalci această regulă, vei avea parte numai de ghinioane!

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 29 august. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe un nou an. Este cunoscut în popor şi sub numele de Sfântul Ioan de Toamnă sau Sfântul Prooroc Înaintemergător.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 29 august. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe un nou an. Este cunoscut în popor şi sub numele de Sfântul Ioan de Toamnă sau Sfântul Prooroc Înaintemergător.

Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul marchează momentul în care Sfântul Ioan a fost decapitat de către împăratul Irod, la cererea Irodiadei. Îngrijorat de puterea profetului pe care îl bănuia că avea să întoarcă oamenii împotriva lui, Irod, rege al Iudeii îl întemniţează pe Sfântul Ioan. Cu ocazia zilei sale de naştere, Irod îşi doreşte să o revadă dansând pe Salomeea, fecioara care îi luase minţile. Aceasta, sfătuita de mama să Irodiada, îl condiţionează pe rege, promiţându-i că va dansa doar dacă primeşte în dar capul profetului. După tradiţia Bisericii capul Sfântului Ioan Botezătorul are o istorie aparte prin faptul că a fost pierdut şi găsit de trei ori.

CE NU AI VOIE SĂ FACI ÎN ACEASTĂ ZI:

În această zi se ține post aspru. De asemenea, este recomandat să nu se mănânce pepeni, dat fiind faptul că forma acestora aduce aminte de cea a capului lui Ioan Botezătorul. Tot în această zi, în unele regiuni rurale nu se folosește cuțitul, toată mâncarea fiind ruptă cu mâna.

În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Tot un obicei care vine din popor este acela de a ține post „de la cruce până la cruce”.

Acest post era unul de două săptămâni, care totuși nu este consemnat în calendarul creștin. Postul avea rolul de a îi curați pe toți cei care au săvârșit păcate grave sau chiar omoruri. Cei care decideau să postească în acea zi mâncau doar turte de grâu sau mălai.

Tot în această zi de sărbătoare este interzis să bei vin roşu, deoarece reprezintă sângele Botezătorului sau să mănânci varza, întrucât se spunea că Sfântului Ioan i-a fost tăiat capul de şapte ori pe o varză şi de fiecare dată el a revenit la viaţă.

Această sărbătoare reprezintă ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, având în vedere că acesta se încheie pe 31 august.

Fosta dădacă a Prințului William și Prințului Harry va primi despăgubiri semnificative din cauza interviului Prințesei Diana. Ce i s-a întâmplat lui Tiggy Legge-Bourke
Tiggy Legge-Bourke, fosta dădacă a Prințului William și Prințului Harry, va primi...
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2021. Balanțele trebuie să fie sincere cu cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2021 aduce câteva schimbări în viața nativilor din zodia...
Parteneri
Budincă de tapioca cu lapte de cocos și piure de mango
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert fin, elegant și răcoritor pentru a-i surprinde pe cei dragi, îți recomandăm rețeta de budincă de tapioca cu lapte de cocos și mango. Vei cuceri gustul celor dragi cu un desert exotic și foarte atractiv prin aspectul deosebit al perlelor de tapioca.
Catine.ro
Ultimele știri