Antena Căutare

Toți comercianții români sunt obligați de acum să accepte plata cu cardul. Legea a intrat în vigoare

Opțiunea de a plăti cu cardul a devenit obligtorie în România! Legea se aplică în toate restaurantele, cafenelele, magazinele alimentare, chiar și în toate florăriile din România. Iată ce mai prevede legea!

Toți comercianții români sunt obligați de acum să accepte plata cu cardul. Legea a intrat în vigoare Galerie
Toți comercianții români sunt obligați de acum să accepte plata cu cardul. Legea a intrat în vigoare | Shutterstock

A intrat în vigoare lega care prevede ca toate firmele să aibă POS. Comercianții din România sunt obligați de acum să accepte plata cu cardul. În plus, actorul normativ le dă posibilitatea retailerilor să introducă retragerile de numerar din magazine, prin POS, potrivit euronews.ro.

Citește și: Spoofing, o nouă metodă de înșelătorie. Cum îți poți pierde banii de pe card

Plata cu cardul a devenit obligatorie în România

Măsura plății prin POS se aplică fie că vorbim despre magazine, cafenele sau florării. Comercianții români nu mai pot refuza plata cu cardul. Legea a intrat în vigoare de curând, iar ANAF speră ca astfel să crească colectarea de taxe, mai notează sursa citată.

Articolul continuă după reclamă

Totuși, micii comercianți nu sunt deloc încântați de această decizie, deoarece noua măsura va însemna și costuri în plus pentru ei. La fiecare tranzacție efectuată cu un card bancar la un operator economic, banca încasează un comision, în medie, de 1% din valoarea tranzacției. Dacă, de exemplu, un client cumpără produse în valoare de 100 de lei, antreprenorul pierde 1 leu. În plus, chiria lunară pentru POS depinde de la bancă la bancă și poate varia între 15 lei și 50 lei.

Noua lege prevede și opțiunea de a retrage bani în magazinele cu POS. Legiuitorul lasă, însă, implementarea măsurii la latitudinea comerciantului, dat fiind că sunt situații în care este posibil să nu aibă suficient numerar în casele de marcat, cum este cazul magazinelor de pâine care trebuie să plătească marfa la prima oră, mai transmite euronews.ro.

Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea

Comercianții care nu instalează POS-uri și nu respectă legea pot fi sancționați cu amenzi de până la 50.000 de lei, potrivit Antena 3 CNN.

Legea 406/2023 care reglementează cardurile bancare și plata cu cardul la comercianți, conținând prevederi și pentru avansuri cash din magazine, a intrat în vigoare duminică, 16 iunie.

„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar.”, prevede noua lege, potrivit sursei citate.

Mai exact, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.

Citește și: O nouă metodă prin care poți rămâne fără banii de pe card. La ce trebuie să fie atenți românii atunci când merg la bancomat

Mesajul lui Klaus Iohannis pentru tricolori a stârnit controverse. De ce a fost ”taxat” președintele de internauți: „Ce ... Google marchează ziua de azi, 19 iunie 2024, cu un doodle special. Ce sărbătoare importantă este astăzi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa sezonul 9, 26 iunie 2024. Cristina, deranjată de gestul lui Alex de a o chema pe Maria Lungu în casa băieților
Mireasa sezonul 9, 26 iunie 2024. Cristina, deranjată de gestul lui Alex de a o chema pe Maria Lungu în casa băieților Miercuri, 26.06.2024, 14:15
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x