După tragedia de la metrou, în urma căreia o tânără şi-a pierdut viaţa, nevinovată, un alt incident este adus în atenţia autorităţilor de o tânără. Femeia a fost martora unei scene greu de imaginat. Un bărbat a leşinat la metrou şi nimeni nu a reacţionat.
"Metrorex – n-ai învăţat nimic din tragedia de săptămâna trecută!!! Joi 21 decembrie puţin înainte de ora 9.00. Granitura de metrou nr. 2313, magistrala 2 Berceni- Pipera.
Sunt în primul vagon lângă a treia uşă pe stânga. În staţia Aviatorilor un tânăr aflat aproape de mine leşina. Cade efectiv din picioare inert. Lângă el un domn cu prezenţa de spirit îndepărtează lumea din jur şi încearcă să-l ajute. O tânără îi sare şi ea în ajutor.
METROUL SE AFLA ÎN STAŢIE CU UŞILE DESCHISE. Apăs pe butonul SOS aflat în spatele meu. Oamenii strigă “a leşinat cineva, nu închideţi uşile, a leşinat cineva”. Nu se întâmplă nimic. Apăs din nou de încă 2-3 ori pe butonul SOS. Din nou nimic. Apoi se aude conductorul “atenţie se inched uşile”. Apăs din nou şi… UŞILE SE ÎNCHID, METROUL PLEACĂ.
În tot acest timp, tânărul continua să fie inconştient. Metroul parcurge distanţa dintre Aviatorilor şi Aurel Vlaicu şi la un moment dat se aude conductorul în difuzoare “agentul de pază să se prezinte la vagonul 1, uşa 3”. Deci butonul SOS nu era defect. Doar că a fost ignorat pur şi simplu până când conductorul a considerat de cuviinţă să-l bage în seamă.
Până când metroul a ajuns în staţia Aurel Vlaicu tânărul şi-a recăpătat cât de cât conştiinţă, a reuşit cu ajutorul celor doi care încercau să-I acorde primul ajutor să se ridice în şezut deşi în mod evident continua să se simtă foarte rău. Când metroul a oprit în staţie a fost susţinut în aşa fel încât să poată sta în picioare ca să poată fi condus pe peron.
În staţie vine conductorul care întreabă ce s-a întâmplat, îi răspundem revoltaţi dar într-o manieră cât se poate de civilizată având în vedere condiţiile că cineva a leşinat atunci când metroul se afla în staţia precedentă şi-l întrebam de ce a ignorat strigătele şi mai ales apăsarea repetată a butonului SOS. De ce a plecat din staţie? Dacă e consistent că pentru omul ăla cele câteva minute în care a stat inconsistent într-un vagon aglomerat, fără posibilitatea de a solicita asistenta medicală puteau însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte. Răspunsul? Siderant, pe un ton de un miserupism incredibil (scuzaţi expresia neacademică, nu-mi vine altă în minte acum): “păi văd că şi-a revenit…”.
Agentul de pază ne spune că butonul SOS pe care am apăsat nu are microfon şi difuzor şi ar fi trebuit folosit cel dintre vagoane ca să poată ştii şi ei ce s-a întâmplat. Doar mie mi se pare că sfidează logică? Acţionarea unui buton SOS FUNCŢIONAL este deliberat ignorată pentru că nu se putea identifica imediat cauza acţionarii lui. Deşi cauza putea fi oricare: o situaţie medicală de urgenţă ca în acest caz sau poate un psihopat care punea viaţa şi integritatea celorlalţi în pericol, un atac terrorist… orice.
Concluzia mea este că:
• Nu există niciun fel de proceduri/protocoale pentru cazuri de urgenţă la metrou iar dacă există acestea sunt ori greşite ori ignorate de personal.
• Că instrucţiune suplimentară pentru călători: în caz că vă vine ideea să leşinaţi în metrou sau să aveţi orice altă urgenţă medicală sau nu, faceţi-o doar în apropierea butoanelor SOS prevăzute cu microfon şi difuzor, celelalte sunt doar de décor.
Postarea mea va fi urmată de o sesizare oficială către Metrorex, sper că situaţia să fi fost raportată deja de către personal (conductor şi agent de pază) însă nu ştiu de ce am o umbră de îndoială.
Mă îndoiesc de asemenea ca reclamaţia oficială va avea vreo finalitate, de aceea cred că e potrivit să împărtăşesc experienta aici în aşa fel încât s-o afle cât mai mulţi dintre cei care merg zilnic cu metroul
Şi nu în ultimul rând, mi-aş dori să pot afla cum se simte tânărul de azi dimineaţă. Sper că şi-a revenit şi e bine", a scris tânără, pe pagina sa de Facebook.