Gruparea de hackeri ruși Killent au atacat site-urile instituțiilor din România, pe fondul ajutorului pe care îl acordă țara noastră către Ucraina. Ministrul de Interne Lucian Bode a precizat că hackerii au fost ajutați de un român din Marea Britanie oferind traduceri din rusă în română și identificând siteuri care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare, potrivit news.ro.
Lucian Bode: „A fost identificată o persoană, cetățean român, care a susținut activitatea grupării infracționale”. Cum i-a ajutat românul pe hackerii ruși de la Killnet
"A fost identificată o persoană, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care a susținut activitatea grupării infracționale prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin identificarea unor siteuri care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare", a spus, marți, ministrul de Interne Lucian Bode.
"Ofițerii din Poliția Română – combaterea infracționalității informatice – au mers la Londra pentru a acorda sprijin în ancheta desfășurată de autoritățile din Marea Britanie. Acum cetățeanul român este în custodia autorităților britanice", a mai spus ministrul de Interne.
În ultima perioadă, mai multe atacuri ale hackerilor au vizat site-urile instituțiilor din România.
„Atacatorii cibernetici transmit mesaje pe email, WhatsApp, Signal, Telegram, Messenger, Slack, etc. pretinzând că sunt o sursă / persoană de încredere, pentru a convinge victimele potențiale să divulge informații confidențiale, date personale sau să efectueze acțiuni care permit preluarea controlului unor infrastructuri sau dispozitive informatice de către atacatori. Pentru a încerca să inducă în eroare potențialele victime și pentru o rată de succes mai ridicată, atacatorii intenționează să utilizeze inclusiv adrese de email sau conturi de utilizator falsificate ca aparținând unor instituții publice sau organizații cunoscute din România”, arată DNSC.
Grupul de hackeri pro-ruşi Killnet a ameninţat că va ataca aproape 300 de site-uri din România, pe listă fiind mai multe ministere, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri. Specialiştii au transmis o serie de recomandări pentru toţi cei vizaţi. Poliţia Română a anunțat că site-ul propriu a fost vizat de un atac.
După aceste atacuri, specialişti ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcţiei Generale de Protecţie Internă, Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi din cadrul celorlalte structuri şi instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, au desfăşurat activităţi specifice din competenţă, pentru contracararea atacurilor, protecţia site-urilor vizate şi identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienţei infrastructurilor IT, potrivit Poliției Române.