In aceste conditii, a devenit o adevarata aventura sa nasti in aceasta perioada in Capitala. Lista spitalelor de stat din Bucuresti, unde mamicile mai pot naste in conditii cat de cat bune, nu este suficient de lunga. Alternativa o reprezinta cateva clinici private, dar preturile sunt destul de piperate.
Maternitatile de stat
Mamicile care urmeaza sa nasca in Capitala nu prea au multe variante pentru aducerea pe lume a micutilor, pentru ca mai multe unitati au fost inchise sau au avut probleme in ultima perioada.
Conform unor informatii de la Ministerul Sanatatii (MS), maternitatile din cadrul spitalelor aflate in subordonarea Directiei de Sanatate Publica Bucuresti sunt Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon", "Sf. Ioan", cu mentiunea ca "Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti inca mentine restrictia datorata actiunii de igienizare radicala".
De asemenea, MS precizeaza ca in subordinea Administratiei Spitalelor din cadrul Primariei Capitalei sunt disponibile pentru mamici maternitatile Filantropia, Caritas si Panait Sarbu.
Insa, avand in vedere optiunile reduse si faptul ca multa lume nu mai are incredere in serviciile oferite de spitalele de stat dupa ultimele evenimente, singura alternativa ramane cea a maternitatilor particulare.
Clinici private
La clinica Centrul Medical Unirea (CMU) din Bucuresti, preturile pentru o nastere se invart intre 1.900 si 2.300 de euro, in functie de tipul de nastere.
"Pretul unei nasteri normale in maternitatea CMU este de 1.880 de euro, iar cel pentru o nastere prin cezariana de 2.280 de euro, iar daca mamica doreste sa stea singura in camera, plateste o taxa suplimentara de 300 de euro. De asemenea, daca mamica ajunge neprogramata si solicita o nastere fara un contract semnat in prealabil, ea va trebui sa plateasca o taxa suplimentara de 300 de euro", a declarat Alex Popescu, director comercial CMU.
Clinica Medlife, care detine si spitalul Life Memorial Hospital, are pentru mamici trei pachete, cu tarife si servicii medicale diferite. Silviu Predoi, director medical la Life Memorial Hospital a precizat ca pachetele de nastere sunt impartite in 3 categorii, respectiv Silver, Gold si Diamond si ca toate includ recoltarea gratuita de celule stem la nastere.
Steward la dispozitia pacientei (meniu variabil, ziare, reviste la cerere)
"Mamicile au la dispozitie un minicomplex de apartamente de lux, unde beneficiaza de tratament in regim hotelier de 5 stele. Fiecare dintre aceste apartamente este compus din doua camere, adica rezerva propriu-zis si living, iar acesta din urma poate fi utilizat ca o camera de cazare pentru taticii sau rudele care vor sa fie alaturi de mame la venirea pe lume a bebelusilor", a adaugat Predoi.
Tot directorul medical de la spitalul clinicii Medlife a precizeazat ca serviciile medicale sunt completate cu unele specifice hotelurilor de lux, respectiv steward la simpla apasare a unui buton, meniuri personalizate, facilitati de comunicare, respectiv Internet wireless gratuit, gimnastica medicala de recuperare, precum si gimnastica pentru gravide, dar si masaj.
"Pacientele beneficiaza de un control post-operator gratuit pentru monitorizarea evolutiei post-operatorii, consult gratuit la un medic pediatru in primele 30 de zile de la nastere si onorariu standard al medicului curant. De asmenea, suplimentar se achita contravaloarea tratamentului administrat pentru complicatii, vaccinuri, administrarea imonoglobulinei anti D, investigatiile de neonatologie si alte investigatii solicitate la cererea pacientului si recomandate de medic", a detaliat Predoi.
Astfel preturile variaza intre 9.200 si 13.000 de lei si includ, printre altele, supravegherea si ingrijirea lauzei si a nou-nascutului, pachet de analize pentru mama si bebelus, 3 zile de spitalizare intr-o rezerva de lux care permite prezenta alaturi de lauza a unui membru al familiei, sedinte de masaj efectuat de catre un specialist fizio-terapeut , consultatie gratuita medic pediatru in primele 30 zile dupa nastere, precum si un steward la dispozitia pacientei, care ii ofera ziare si reviste la cerere.
Nastere la particular intr-o rezerva la stat
Pe langa clincile care au o maternitate proprie sau un spital, exista si clinici private care, desi nu au momentan o sala de nasteri proprie, colaboreaza cu spitalele de stat.
De exemplu, clinica Medicover va deschide un spital cu servicii complete in a doua parte a anului viitor, iar pana atunci, pentru pacientele care doresc sa fie asistate la nastere de medicii de obstetrica-ginecologie din Medicover, procesul are loc in maternitatile din sistemul public de sanatate, unde Medicover aloca mamicilor un manager de caz.
"Principala unitate cu care avem contract este Spitalul Elias, insa mai colaboram si cu medici din Spitalul Sf. Pantelimon sau Panait Sarbu. Costurile unei nasteri variaza intre 1.000 si 1.500 euro, in functie de tipul de nastere, de tipul de rezerva privata din spital, adica o camera simpla sau tip garsoniera, de tipul de medicamente/consumabile medicale necesare, dar si de gradul profesional al medicului care asista nasterea. Ceea ce dorim sa subliniem este ca aceste servicii sunt disponibile doar pentru abonatele Medicover, pentru ca momentan nu detinem o maternitate proprie, iar mai mult, in cazul abonatelor Medicover Gold, acestea sunt incluse in abonament", a declarat Aurora Preda, manager de caz Medicover.
Clinica Medicover include in serviciile pacientelor care se pregatesc sa devina mame si care sunt abonate ale clinicii o rezerva privata din cadrul spitalului de stat in care activeaza medicul, relatia cu medicul obstetrician si cu restul echipei medicale implicate , caz in care Medicover achita toate onorariile necesare, setul de medicamente si consumabile medicale necesare la nastere, consiliere medicala si psihologica pentru pacienta, vizitarea pacientei de catre managerul de caz Medicover inainte si dupa nastere, precum si informarea regulata a pacientei de catre managerul de caz Medicover pe baza datelor primite de la echipa medicala, dar si sfaturi pentru mama, cu privire la perioada de lauzie si iingrijirea nou-nascutului.