Antena Căutare

UPDATE! A murit Fanus Neagu!

Scriitorul Fanus Neagu s-a stins din viata marti dimineata la Spitalul Elias. De ceva timp suferea de cancer la prostata.

UPDATE 13.05: Basescu: Fanus Neagu, simbolul unei generatii care a asumat literatura ca expresie a libertatii

UPDATE 11.05: Trupul scriitorului va fi depus la "Uniunea Scriitorilor", urmand sa fie inmormantat cel tarziu joi, la Cimitirul Bellu. Familia nu i-a ridicat inca trupul de la Spitalul Elias.

UPDATE 10.30: Artistii il plang pe Fanus Neagu: "A fost un vulcan. Si-a trait viata cu pofta!" Vezi aici toate declaratiile!







Invins de o boala necrutatoare


Celebrul scriitor si jurnalist Fanus Neagu a murit la varsta de 79 de ani. Se afla de cateva saptamani bune internat la spital, din cauza unei lupte grele cu cancerul de prostata.

Pana in ultima clipa, Fanus Neagu s-a dovedit un impatimit al sportului romanesc, in special al fotbalului, trimitand cu numai cateva zile in urma o scrisoare adresata Gazetei Sportului, scrisoare in cadrul careia atragea atentia asupra marilor probleme ale unor cluburi precum Steaua, Rapid sau Dinamo.

Vezi aici Scrisoarea lui Fanus Neagu din spital catre fotbalul romanesc!

Citeste un interviu tulburator cu Fanus Neagu, cu umor amar si intelepciune, realizat de Ovidiu Ioanitoaia in rezerva Spitalului Elias din Bucuresti!


Biografie

Povestitor, memorialist, nuvelist, romancier si dramaturg, Fanus Neagu s-a nascut la 5 aprilie 1932, in satul Gradistea de Sus din Braila, intr-o familie de tarani.

A studiat primii cinci ani de scoala primara in satul natal. Isi continua studiile intre anii 1944-1948 la Liceul Militar din Iasi Urmeaza apoi Scoala Pedagogica nr. 2 din Bucuresti, iar in 1952 devine cursant al scolii de literatura "Mihai Eminescu" pana in anul 1953, fiind coleg de generatie Nicolae Labis, Radu Cosasu.

Intre anii 1954-1957 invata la Facultatea de Filologie din Bucuresti, dar nu isi incheie studiile.

A fost director al Teatrului National din Bucuresti intre 1993 si 1996). El a fost ales membru al Academiei Romane.

Volume publicate:

In anul 1954 debuteaza cu povestirea "Dusman cu lumea", in revista "Tanarul scriitor".

In anul 1960 are loc debutul editorial cu volumul de povestiri "Ningea in Baragan", volum retiparit in 1964 sub titlul "Cantonul parasit".

In anul 1960 publica "Somn de la amiaza", iar in 1962 "Dincolo de nisipuri". In anul 1967 publica "Vara buimaca", piesa "Scoica de lemn" la Teatrul Nottara din Bucuresti. In anul 1979, "Cartea cu prieteni". In anul 1981, "Insomnii de matase". In anul 1985 "A doua carte cu prieteni".

In anul 1985 i se joaca piesele "Echipa de zgomote" la Teatrul Majestic si "Olelie" la Teatrul National din Bucuresti.

In anul 1987 "Intamplari aiurea si calatorii oranj", volum de publicistica. In anul 1988 "Scaunul singuratatii", roman. In anul 1993 i se joaca la Teatrul National din Bucuresti si la Teatrul National din Timisoara piesa "Casa de la Miezul Noptii sau Paiata soseste la timp". In anul 1994 "Dincolo de nisipuri", nuvele, la Editura Porto-Franco, Galati.

Premii si distinctii:

Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul Cantonul parasit
Premiul Uniunii Scriitorilor pentru romanul Acei nebuni ai marilor orase
Premiul Uniunii Scriitorilor pentru piesa Echipa de zgomote
Premiul Uniunii Scriitorilor pentru piesa Casa de la Miezul Noptii sau Paiata soseste la timp
Activitatea profesionala
Decembrie 1993 - este numit director al Teatrului National din Bucuresti
Noiembrie 1993 - devine membru corespondent al Academiei Romane
21 decembrie 2001 - devine membru titular al Academiei Romane


Foto: GSP.ro

40 de persoane retinute in dosarul de contrabanda din Portul Constanta... Seful SIPI Constanta, George Popa, a fost demis in urma scandalului Mironescu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x