UPDATE 15.30 Cele cateva sute de mineri care protesteaza la aceasta ora in fata sediului CNH Petrosani ameninta ca vor veni in Capitala pentru a-si striga nemultumirile.
UPDATE 14.31 Ortacii plecati intr-un mars spontan catre sediul Companiei Nationale a Huilei din Petrosani au ajuns in curtea institutiei si poarta negocieri oficialii CNH.
UPDATE 12.35 Ortacii de la sapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit sa intre, miercuri, in schimbul al doilea, in subteran au refuzat sa mearga la lucru, declansand o greva spontana, iar cei care au lucrat in schimbul intai la minele Petrila si Vulcan au ales sa protesteze blocandu-se in subteran, informeaza Mediafax.
Potrivit corespndentului Antena 3, minerilor de la Lonea, care au plecat in haine de lucru spre CNH Petrosani, li s-au alaturat mai multi locuitori din zona. Minerii sunt hotarati sa isi ceara, in fata CNH, drepturile pe care Ministerul Economiei, spun ei, refuza se le acorde.
UPDATE 12.20 Aproximativ 300 de mineri de la Lonea, cei care au refuzat sa intre in schimbul I in subteran si colegii lor din schimbul al doilea, au plecat, miercuri, pe jos, spre sediul Companiei Nationale a Huilei din Petrosani, aflat la o distanta de aproximativ cinci kilometri, pentru a-si cere drepturile.
Minerii, imbracati in haine de lucru, au ales sa isi ceara, in fata CNH, drepturile pe care Ministerul Economiei, spun ei, refuza sa le acorde.
Intre Mina Lonea, situata in localitatea Petrila, si sediul CNH din Petrosani sunt aproximativ cinci kilometri distanta.
UPDATE 11.00 Cei 41 de mineri care miercuri dimineata au refuzat sa iasa din subteranul Minei Paroseni au iesit la suprafata dupa aproximativ trei ore de la terminarea programului de lucru, dupa ce au fost convinsi ca problemele lor sunt in faza de negociere si ca ar putea fi rezolvate.
Potrivit liderului de sindicat de la Mina Lonea, Tiberiu Cozma, minerii din schimbul intai care ar fi trebuit sa intre in subteran la ora 6.00 au refuzat sa mearga la lucru. Acestia au reclamat ca ministrul Economiei nu a respectat un protocol semnat in 17 ianuarie cu sindicalistii din minerit, informeaza Mediafax
"Oamenii sunt adunati in sala de pontaj si nu vor sa intre in subteran. Sunt nemultumiti ca protocolul pe care l-am semnat cu ministrul Economiei in urma cu doua saptamani nu este respectat, iar forurile de decizie din Capitala nu dau semne ca vor sa rezolve problemele existente in mineritul Vaii Jiului", a declarat Tiberiu Cozma.
Potrivit acestuia, sindicatele din minerit si conducerea Companiei Nationale a Huilei (CNH) negociaza in aceste zile tocmai pentru a gasi rezolvarea pentru nemultumirile oamenilor, insa "solutiile nu se afla in Valea Jiului, la CNH, ci la Ministerul Economiei".
Alti 41 de mineri de la Mina Paroseni care au fost la lucru in schimbul de noapte au refuzat sa mai iasa din subteran.
Potrivit liderului lor de sindicat, acestia ar fi trebuit sa ajunga la suprafata la ora 7.00, dar au ales sa protesteze prin blocarea in mina.