Codul Rutier urmează a fi modificat, în acest sens la Senat fiind depus pentru dezbatere un proiect de lege care dorește schimbarea în totalitate a actualei legi rutiere ((OUG 195 şi Regulamentul de aplicare), un număr de 40 de parlamentari fiind iniţiatorii acestui demers.
Noul Cod Rutier urmează să aibă un număr de 417 articole şi este înregistrată la Senat pentru dezbatere cu nr.B710 din data de 22.12.2015. Noile prevederi au început să fie deja dezbătute în presă şi pe reţelele de socializare. De exemplu, site-ul politisti.ro a adus în discuţie articolul 401 din noua lege rutieră, care se referă la restituirea permisului de conducere suspendat după o încălcare a legislaţiei rutiere.
Negru pe alb, articolul 401 din viitorul Cod Rutier spune următoarele:
„Art.401 - (1) Fiecare punct de penalizare aplicat poate fi răscumpărat până în momentul în care a intervenit de drept, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, ca măsură administrativă, iar contravenientul face dovada achitării amenzii contravenţionale aplicate prin procesul-verbal respectiv.
(2) Un punct de penalizare reprezintă valoric un punct amendă.”
Altfel spus, dacă te ţine buzunarul, nu trebuie să te mai preocupe prea mult faptul că vei rămâne fără permis dacă te prinde radarul sau dacă încalci cine ştie ce regulă rutieră. Cei de la politisti.ro sunt de părere că „sistemul de puncte de penalizare va rămâne doar pentru săraci. Pentru cei cu bani, acest sistem de puncte de penalizare va fi inutil. În stradă, acest lucru se va regăsi sub forma acelor parveniţi îmbogăţiţi peste noapte, ce conduc limuzine sau maşini de teren, care vor sfida prevederile legale, vor opri şi staţiona unde doreşte sufleţelul lor, vor merge cu telefonul la ureche stânjenind deplasarea fluentă a celorlalţi şi aşa mai departe. De ce? Simplu, pentru că au bani şi îşi permit să plătească amenzi, iar cu viitorul nou cod rutier vor putea să-şi cureţe contracost cazierul rutier, răscumpărându-şi punctele de penalizare”.