Antena Căutare

Vești bune pentru părinți și copii

Până nu demult era o adevărată aventură să cauți o carte nouă pentru copilul tău. Ne referim la autori și titluri noi, nu la cei clasici cu care sunt pline listele de recomandări școlare. Cu toții știm că în lume există puzderie de best-seller-uri pentru copiii cu vârstele cuprinse între 3 ani și 12 ani - adică vârsta la care celor mici li se cumpără cărți și mai puțin și le aleg ei din proprie inițiativă. Cu toate acestea, piața de carte românească a evitat decenii la rând cartea pentru copii preșcolari și școlari. Când întrebai editurile, răspunsurile erau invariabil: „ costurile de producție sunt mari”, „ nu rentează”, „nu avem ilustratori”, etc.

Până nu demult era o adevărată aventură să cauți o carte nouă pentru copilul tău. Ne referim la autori și titluri noi, nu la cei clasici cu care sunt pline listele de recomandări școlare. Cu toții știm că în lume există puzderie de best-seller-uri pentru copiii cu vârstele cuprinse între 3 ani și 12 ani - adică vârsta la care celor mici li se cumpără cărți și mai puțin și le aleg ei din proprie inițiativă. Cu toate acestea, piața de carte românească a evitat decenii la rând cartea pentru copii preșcolari și școlari. Când întrebai editurile, răspunsurile erau invariabil: „ costurile de producție sunt mari”, „ nu rentează”, „nu avem ilustratori”, etc.

Trebuie să recunoaștem că au existat câteva edituri - le numărai pe degete – care se aventurau să publice carte pentru cei mici: mai un Vellant, cu spectaculoasa serie „Pasărea măiastră” (Basme românești ilustrate), mai un Humanitas Junior, mai o Curtea Veche sau altele, nimic nou însă care să umple piața, să-i scoată pe copii din plictiseală, să-i pună pe ei și pe părinți la citit.

Apariția Editurii Arthur a adus, credem noi, o adiere, ba chiar mai mult decât atât, chiar un vânt puternic care a revigorat producția de carte pentru copii din România. Nu contează ce exact a stat la baza acestei schimbări, important este că acum putem vorbi de un „boom” (păstrând proporțiile) al titlurilor pentru copii, semnate atât de autori autohtoni cât și de vedete internaționale. Să recunoaștem, altfel se uită puștimea, acum, la un raft de librărie, după „Jurnalul unui puști”.

Să semnalăm mai întâi apariția unor autori români de cărți pentru copii – cu care editurile respective nu numai că nu au dat faliment, cum se temeau deunăzi, ba chiar au dat lovitura, organizând cu ei turnee de lecturi și multe alte evenimente, în toată țara. Să-i amintim pe cei mai cunoscuți dintre ei, cu speranța că veți comanda dintr-o librărie online sau veţi merge în librării să le căutați cărțile: Florin Bican „Și v-am spus povestea așa”, „Reciclopedia de poveşti cu rimă şi fără tâlc”, Ioana Nicolae („Ferbonia”), Adina Popescu („O istorie secretă a Ţării Vampirilor. (I) Cartea Pricoliciului.”), Adina Rosetti „Domnișoara poimâine și joaca de-a Timpul“, Horia Corcheş („Istoria lui Răzvan”) . Aici se cuvine să semnalăm cu bucurie așezarea definitivă pe piață a unor ilustratori români de calibru, avându-I în frunte pe cei care formează asociația profesională Clubul Ilustratorilor.

Articolul continuă după reclamă

Trei, Cartier, Adenium, PandoraM sunt doar câteva dintre editurile care au început să mizeze mai nou pe cartea de copii – oferta este foarte variată, atât în zona de beletristică cât și de non ficțiune.

Din 2013, şi-a făcut apariţia şi colecţia Nemira Young Adult.

Recomandăm cu entuziasm și titlurile cu sigla PanDa, noul imprint al editurii PandoraM, care se adresează cititorilor de școală primară dar și de gimnaziu. “Drăcușorul cifrelor, antidot pentru frica de matematică” – al celebrului scriitor german Hans Magnus Enzesberger - va fi cu siguranță un best-seller la cea de a doua categorie de vârstă. Aceeași editură dedică adolescenților o bogată selecție de traduceri din literatura de tip fantasy și aventură, grupate sub titlul “Young Fiction”.

Deasemenea amatorii de benzi desenate pot să caute aparițiile Editurii Adenium care se remarcă prin transpunerile în format comics a unor celebre titluri pentru copii din literatura română și universală.

Nemi, imprint al Editurii Nemira trăiește la râdul ei un reviriment, aducând pe piață nume sonore ale literaturii pentru copii și tineret: celebrul Neil Gaiman cu “Frumoasa adormită și fusul”, Jacob Grey cu “Băiatul care vorbește cu corbii”, Geoff Rockey cu “Frații Tapper în război” și mulți alții.

Să ne întoarcem cu ultime recomandări selectate din portofoliul editurilor “veterane” în zona literaturii pentru copii: Humanitas Junior/ Istorie şi Legendă cu îndrăgitele titluri semnate de Neagu Djuvara, Humanitas Junior/Clasic cu „Aventurile lui Habarnam” „Aventurile lui Cepelica” şi „Întoarcerea lui Arpagic”, toate în topul preferinţelor celor mici. Aceeaşi colecţie a inclus de curând o carte semnată de însuși Prințul Charles de Wales, “Armonia lumii. Gânduri despre viitorul planetei” precum și ineditul “Caiet de Amintiri”, serie care cuprinde mai multe teme ale literaturii universale repovestite în cheie de jurnal.

Dintre editurile care aduc pe piaţă într-un ritm foarte susţinut carte pentru preşcolari şi şcolari se numără Gama, Girasol şi Litera. Numele lor sunt deja brand-uri foarte bine poziţionate, în funcţie de conţinut şi vârstă.

În afara binecunoscutei serii “Cărţile copilăriei”, Curtea Veche are o interesantă serie de non ficțiune românească pentru copii și tineri din care recomandăm viața Regelui Carol și a Reginei Maria povestite de istoricul Adrian Cioroianu. Amuzante și incitante sunt și seriile pentru cei mici “Nu ţi-ai dori să…” sau “Eşti mai inteligent decât crezi”.

Mai multe librării din Bucuresti au venit în întâmpinarea ofertei crescute de cărţi pentru copii, amenajând în spaţiile lor cele mai generoase, colţuri de citit pentru prichindei. Pe Calea Dorobanţi, la Librăria Lumina, precum şi la noul sediu al Librăriei Sadoveanu, de pe Edgar Quinet, copiii dumneavoastră pot să răsfoiască ultimele apariţii, în spaţiile special amenajate pentru ei.

Așadar, părinți, copii, porniți în căutare, vă așteaptă tot felul de surprize atât în librăriile fizice cât și în cele online!

Veste neașteptată pentru bucureșteni! Ce se întâmplă cu lacul Văcărești?... Zeci de mii de familii din România primesc bani în cadrul programului "Fiecare copil în grădiniţă"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x