Tragedia din Joia Mare, în care șapte oameni au murit, după ce microbuzul în care se aflau a căzut în râul Bistriţa, de pe podul de la Viişoara din Neamț, nu este una singulară. Locul pare a fi unul blestemat, căci aproape în fiecare an, oamenii își găsesc aici sfârșitul. În plus, și în altă localitate cu același nume, de data asta din Bistrița-Năsăud, au murit anul trecut cinci tineri.
Anul trecut, în 2017, alți cinci tineri - patru frați și un văr - și-au găsit sfârșitul într-o localitate cu același nume, dar din Bistrița-Năsăud, după ce mașina lor a fost lovită de tren, după ce șoferița în vârstă de 19 ani nu s-a asigurat în dreptul căii ferate.
Autoritățile di Viișoara, Bistrița-Năsăud: „Nu sunt bani!”
Trecerea de cale ferată de la Viişoara este una dintre cele 3.500 astfel de treceri din România. Semnalizată doar cu un semn STOP şi o cruce a sfântului Andrei. Soluţia folosită în toată lumea civilizată, instalarea unor semnale acustice şi luminoase şi a unei bariere, NU pare că are cine să o aplice. În timp ce părinţii îşi îngroapă copiii, autorităţile pasează problema de la una la cealaltă. Mereu cu acelaşi răspuns. Nu sunt bani.
În 2017, un autoturism în care se aflau cinci tineri, cu vârste cuprinse între 12 şi 20 de ani, a fost spulberat de tren la Bistriţa-Năsăud pe 1 iunie, după ce șoferița nu s-a asigurat în dreptul căii ferate de la Viișoara. Toţi cei cinci tineri au murit, trei pe loc, iar doi au fost duși la spital. Adolescenta care conducea maşina avea permis de conducere de doar trei săptămâni.
Patru fraţi care locuiau la blocurile sociale din cartierul bistriţean Viişoara, împreună cu un văr de-al lor, în vârstă de 19 ani, au plecat cu maşina pe 1 iunie să-şi viziteze bunica din comuna Negrileşti, localitate aflată la aproximativ 60 de kilometri, unde obişnuiau să petreacă mare parte din vacanţele de vară. Autoturismul Volkswagen, cumpărat de părinţi cu mari sacrificii în urmă cu doar o lună, era condus de una dintre surori, Lavinia.
Tânăra care urma să împlinească 19 ani chiar săptămâna viitoare, obţinuse permisul de conducere în urmă cu trei săptămâni. Adolescenta pornise spre Negrileşti alături surorile sale Daria (14 ani), Cosmina (12 ani), fratele Darius (20 de ani) şi vărul Rafael (19 ani), care tocmai terminase Liceul Sportiv din Bistriţa. La doar câteva sute de metri de casă, autoturismul pe care-l conducea Lavinia a fost lovit de un tren Regio. Se pare că înaintea Laviniei traversase calea ferată un alt autoturism, iar tânăra s-ar fi bazat pe faptul că şoferul din faţa ei s-a asigurat şi nu a mai oprit la calea ferată, care este semnalizată doar cu stop şi Crucea Sfântului Andrei.