Antena Căutare

Coronavirusul lasă urme adânci în corp: "Abia mă îmbrac. Obosesc imediat". Cât durează recuperarea completă a unui pacient

Coronavirusul lasă urme adânci în corp, chiar şi după ce, în teorie, pacientul este declarat vindecat. În timp ce Ministerul Sănătății susține că pacienţilor li se indică unde să facă recuperare, aceştia se plâng că nu reușesc să beneficieze de terapie.

Alin Goga a fost pacientul numărul 37 al României. Bărbatul a învins coronavirusul în aprilie. Două teste i-au spus asta. Nu i-au spus însă cât mai are de suferit ca viaţa lui să fie la fel ca înainte.

"Pe radiografiile pulmonare de la externarea din spital se arăta doar o afectare a părții inferioare a plămânului drept. La CT-urile pe care le-am făcut ulterior s-a putut vedea că ambii plămâni sunt afectați. La alergare, la orice efort se vede imediat această oboseală care intervine la nivelul plămânilor", spune Alin.

România revine la restricții. Ministrul Sănătății a dezvăluit în ce condiții se impune instituirea carantinei în anumite localități

De trei luni încearcă Alin Goga să se recupereze și nu reușește.

"La medici am fost în jur de cinci. Recuperarea pulmonară nu s-a putut efectua în perioada aceasta de pandemie din cauza faptului că singurul centru specializat e spital suport COVID", mai povestește pacientul.

Mii de pacienți au rămas cu probleme la plămâni după vindecare

Aproape 25 de mii de români au fost declarați vindecați. Cei mai mulţi sunt în situaţia lui Alin. Au rămas cu leziuni la nivelul plămânilor, resimt o oboseală, au palpitații, dureri toracice sau de articulații.

"Pierderea capacității funcționale a plămânului poate să fie până la 70%, ceea ce înseamnă o limitare excesivă a activității zilnice. Practic, acești pacienți abia pot să se îmbrace. Este obligatoriu consultul pneumologic la o lună din momentul externării, la trei luni, la șase luni și un an", explică Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta.

Documentul care cutremură România. Condițiile pentru starea de urgență, îndeplinite între 1-3 august. Autoritățile așteaptă un milion de cazuri în luna septembrie

Sechelele par să fie numitorul comun al tuturor celor care s-au îmbolnavit de COVID 19. Dacă în vestul Europei au fost deschise centre de recuperare, la noi încă nu. La externare, pacienților li se recomandă să meargă la recuperare în spital sau în clinici. La Timişoara, a fost iniţiat un program de recuperare respiratorie.

Sindicatul Polițiștilor îl ironizează pe deputatul fără mască: "Fie că îţi place șaorma, fie că te cheamă Mitralier... Oficial! Județele Argeş şi Braşov, primele care ar putea intra în carantină. Autoritățile confirmă că au sub supravegher...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x