Minerii spun că nu știu ce se va întâmpla cu ei după închiderea minelor, în condițiile în care, în urmă cu câteva săptămâni, situația lor părea clară, respectiv că vor fi preluați de Complexul Energetic Hunedoara. Însă CEH ar fi intrat în insolvență, iar cele două mine ar urma să fie închise la începutul anului viitor.
Protestatarii solicită prelungirea Ordonanţei 36, care le va garanta plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani de zile, pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare în acest interval de timp, precum şi angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara pentru cei care nu se pot pensiona încă.
"Nemulțumirea provine de la faptul că minele Paroșeni și Uricani, în luna decembrie, la sfârșitul acestui an, urmează să se închidă, conform unui program de închidere, avizat și de Comisia Europeană și pe acel program de închidere erau trecuți etapizat, în anii din 2012 încoace, câți se disponibilizau pe parcurs ce se închidea activitatea. Ori acestor oameni li s-au schimbat regulile în timpul jocului.
Până acum, toți cei care au fost disponibilizați din minerit, ca o măsură de protecție socială, beneficiau de prevederile unei ordonanțe, 36 din 2013, ordonanță care a expirat anul trecut, în decembrie și nu a fost înlocuită în cursul acestui an cu o altă ordonanță. Prevedea acordarea de venituri în completare, până la 24 de luni, în funcție de vechimea fiecăruia, venituri care constituiau și vechime în muncă. Ori cu această prevedere, care s-a dat de când se fac disponibilizări în minerit, mulți dintre ei se încadrau într-o formă de pensie. Era o măsură de protecție socială. Așa, ei riscă să rămână pe drumuri”, a spus preşedintele Sindicatului „Huila”.
În ea zace comoara României! Gălățeanca Daria Hărăbor, aur la Olimpiada Internațională de Astronomie... Caz șocant la Vaslui! O femeie a murit după ce a mâncat ciuperci la grătar...