Participanţii au avut pancarte în formă de nori, cu mesaje precum "Peste 14.000 de membri Declic cer raportări în timp real privind calitatea aerului", "Aerul nostru e praf şi pulbere", "Nu mai am aer", "Costel Alexe, vrem să ştim ce respirăm".
Unii dintre aceştia au purtat măşti de gaze.
Reprezentanţii comunităţii Declic au arătat că această campanie a început în urmă cu o lună, fiind strânse peste 14.000 de semnături care să îi fie înmânate ministrului Costel Alexe.
Ei cer modernizarea reţelei naţionale de monitorizare a calităţii aerului, dar şi amplasarea de senzori la firmele care poluează, la gropile de gunoi şi închiderea celor care nu respectă normele.
Reprezentanţii protestatarilor au avut şi o întâlnire cu ministrul Mediului, Costel Alexe, pentru a-i înmâna semnăturile petiţiei "Aer pentru viaţă".
Potrivit iniţiatorilor petiţiei, Bucureşti, Braşov şi Iaşi se află deja sub monitorizarea Comisiei Europene şi alte 10 sunt la un pas de a ajunge în această situaţie, din cauza poluării excesive şi a raportărilor eronate.
”Calitatea aerului afectează calitatea vieţii şi a sănătăţii oamenilor. Aerul poluat este responsabil de boli grave. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, poluarea aerului este responsabilă de 29% din decesele cauzate de cancerul la plămâni şi 24% din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale. Studiile OMS arată că poluarea ar fi responsabilă inclusiv pentru demenţă şi boli cardiovasculare”, arată iniţiatorii petiţiei.
Aceştia cer o monitorizare responsabilă a calităţii aerului, ca prim pas pentru a avea aer pentru viaţă, nu care să ne îmbolnăvească.
Sursa : news.ro
Autoritățile, noi măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Primele termoscanere pentru aeroporturi ajung în... Studiu Universum Global și eJobs: Google, Porsche, Amazon, Regina Maria, Enel și Mercedes Benz conduc topul celor mai do...