- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
7 MAI 1986 - 33 DE ANI DE LA SEVILLA. Până în urmă cu trei ani, toți stelișii erau uniți și convinși că Steaua București, echipa care în urmă cu 33 de ani scria istorie la Sevilla și câștiga Cupa Campionilor Europeni, joacă în Liga 1 sub denumirea ”FC Steaua București”. Din 2015 încoace, Steaua s-a ”divizat” în două tabere care duc o luptă surdă pentru a afla cine este cu adevărat Steaua București, cea mai importantă echipă din România.
7 MAI 1986 - 33 DE ANI DE LA SEVILLA. Începând din 2015, Steaua s-a rupt în două. A fost momentul în care Armata a câștigat procesul cu Gigi Becali. Din acel moment, în fotbalul intern și internațional au apărut patru inițiale banale, ”FCSB”, care, conform UEFA.com, (încă) se confundă cu o întreagă istorie.
7 MAI 1986 - 33 DE ANI DE LA SEVILLA. ”Schisma” fotbalistică a Stelei a dezbinat atât suporterii, cât și fostele glorii ale clubului roș-albastru. În tribune, FC FCSB, așa cum apare echipa lui Gigi Becali în analele UEFA, FRF și LPF, abia mai aduce câteva mii de suporteri în meciurile de campionat. Fac excepție duelurile europene, acolo unde fanii își amintesc că, nu cu mult timp în urmă, aceeași echipă a lui Gigi Becali elimina Ajax și învingea Chelsea în Europa League. De cealaltă parte, noua echipă a Armatei, CSA Steaua, aflată sub tutela lui Marius Lăcătuș, joacă cu tribunele pline. Totul se petrece însă în Liga a 4-a, acolo unde termenul de ”tribună” a forțat. Adevăratul test va fi dat în ligile superioare. Asta dacă echipa va dăinui și va performa în anii viitori.
7 MAI 1986 - 33 DE ANI DE LA SEVILLA. Cea mai crâncenă luptă dintre taberele FCSB vs. CSA Steaua se duce la nivelul fostelor glorii ale echipei Steaua București. Echipa roș-albastră şi-a consumat momentul de fotbal maxim în 7 mai 1986. Atunci, cu Ienei pe bancă și în teren cu formula Helmuth Duckadam - Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Barbulescu - Lucian Bălan (Anghel Iordanescu '73), Ladislau Boloni, Gavril Balint, Mihail Majearu - Marius Lăcătuș, Victor Pițurcă (Marin Radu '112), Steaua învingea în finala Cupei Campionilor Europeni pe FC Barcelona, scor 2-0 după loviturile de departajare și realiza cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc.
Unite pentru o perioadă sub același stindard, generațiile de decenii ale Stelei au fost dezbinate de decizia judecătorească din 2015. Cu excepția lui Helmuth Duckadam, actualul președinte de onoare al FCSB, a unor neutri, precum Ladislau Boloni și Mihaeil Majearu, toți ”eroii de la Sevilla” sunt de partea proiectului CSA Steaua, aflat sub timona lui Marius Lăcătuș.
7 MAI 1986 - 33 DE ANI DE LA SEVILLA. FCSB sau CSA ? În octombrie 2017, Emerich Ienei, omul care a câștigat Cupa Campionilor cu Steaua, a dat verdictul. ”Suporterii sunt împărţiţi. Eu spun că echipa care joacă în Liga a IV-a acum o să aibă mulţi spectatori pe viitor, pentru că asta este echipa continuatoare a Stelei. Eu țin cu Steaua, bineînțeles, mai ales cu Lăcătuș. Dacă vin 10.000 de oameni este un câștig pentru fotbalul românesc. Deși e un joc de Liga a 4-a, spectatorii vin să vadă aceste formații", spunea Ienei
Interesant este că același Ienei, de curând, mai precis în aprilie 2018, întrebat cu privire la conflictul dintre CSA Steaua şi FCSB, dădea un răspuns surpriză: ”Pentru mine, Steaua este clubul care joacă în Liga 1, face performanţă şi e aproape să câştige titlul”, a spus fostul antrenor al Stelei, pentru realitateasportiva.net.
7 MAI 1986 - 33 DE ANI DE LA SEVILLA. Un alt erou de la Sevilla, Gabi ”Pele” Balint, este o altă legendă care a sărit în barca lui Lăcătuș. Balint nu a ezitat să se dezică de FCSB: ”Eu nu mă identific cu FCSB, ci cu Steaua '81-'90, unde am activat eu. Acum, pentru că s-a înfiinţat această echipă, unde sunt şi foşti colegi de-ai mei, voi fi cu ei. Îmi voi face şi un abonament, două, trei, dacă este cazul. Până la urmă, fiecare are dreptul să aibă propriile preferinţe. De ce m-aş certa cu Ilie Dumitrescu sau cu Helmuth Duckadam pentru că avem opinii diferite? Eu mă bucur că s-a format această echipă, despre care vom vedea dacă va avea forţa de a promova sau nu an de an spre Liga 1”, spunea Gabi Balint, în iulie, după apariția Stelei în Liga a 4-a.
Alături de Steaua Armatei este și căpitanul campioanei Europei din 1986, Tudorel Stoica. Acesta nu a ezitat să-l atace pe Gigi Becali şi s-a bucurat când a aflat că au fost puse bazele noii echipe: ”După veştile pe care le-am primit, cred că s-a făcut dreptate. Se va naşte o nouă "Steaua". Steaua care s-a înfiinţat acum s-a înfiinţat cu palmaresul şi sigla care a fost, adică e continuatoarea echipei care a câştigat Cupa Campionilor. Ce spune Gigi Becali e eronat. El nu poate să spună că are palmaresul, emblema. Dacă le avea el, nu se va înfiinţa Steaua o nouă echipă. A înfiinţat-o pentru a continua ce a fost la început. Gigi nu are palmaresul, nu are nimic, el doar a profitat de palmares şi de istorie şi s-a certat apoi cu toată lumea. E bine că va fi din nou echipa din Ghencea, suporterii vor fi mulţumiţi. Asta e realitate şi nu vă mint. Palmaresul şi emblema sunt la CSA Steaua", a spus fostul mijlocaș.
După Tudorel Stoica, o altă glorie din Ghencea, Miodrag Belodedici (câștigător doua Cupe ale Campionilor Europeni) afirma ca nu se regăsește în noua denumire a Stelei. ”Cu noua siglă, nu mai e Steaua! FCSB se traduce Steaua București, dar problema este ca, dacă s-a schimbat sigla, putem deja sa ne gândim la o alta echipa. Băieții care joaca acum nu vor avea nicio problemă, dar suporterii vor simți o diferență, asa cum simțim și noi, cei care am jucat pentru Steaua. Pentru ca si noi suntem suporteri, acum”, sustinea Belodedici
În primăvara lui 2017, Gigi Becali l-a pierdut și pe Anghel Iordănescu în războiul cu CSA Steaua. Fostul selecționer considera că echipa finanțată de Becali nu mai reprezintă Steaua: ”Personal, nu cred că aceasta este Steaua. E FCSB, o altă echipă. Conflictul se va încheia când Becali va lăsa la o parte încăpățânarea, când va lăsa la o parte aroganța.”
7 MAI 1986 - 33 DE ANI DE LA SEVILLA. De cealaltă parte, Gigi Becali beneficiază și el de sprijinul unor nume grele din istoria Stelei din prezent, trecut sau trecutul îndepărtat. Chiar ”Eroul de la Sevilla”, Helmut Duckadam, actualmente preşedintele de imagine al Stelei, este cel mai mare susținător al celor de la FCSB.
În 2017, preşedintele de imagine al FCSB, Helmuth Duckadam, a declarat că nu mai are nicio legătură cu Steaua, făcând referire la CSA, el menţionând că pensia o primeşte de la Dinamo.
”Eu nu mai am nicio treabă cu Steaua. Eu îmi primesc pensia de la Dinamo. Am lucrat şapte ani la Poliţia de Frontieră, aşa că de acolo îmi vine pensia, aşa că nu mai am nicio legătură cu Steaua”, spunea ”Eroul de la Sevilla”.
Helmuth Duckadam a fost și mai dur la adresa celor de la CSA Steaua azi, când se împlinesc 33 de ani de la momentul ”Sevilla 1986”. Într-o postare pe pagina personală de facebook, ”Eroul de la Sevilla” își strigă durerea în gura mare la adresa mai marilor din Armata Română. Președinte de onoare la FCSB, Duckadam acuză Armata de comportamentul față de el din ultimii ani, dar și față de FCSB, club pe care fostul portar îl vede continuator al adevăratei Steaua.
”Acum 32 de ani, eram fericit. Azi, din pacate, sunt suparat si dezamagit.
Pentru niste orgolii personale, si a unui om frustrat, azi suntem dezbinati.
Peste doua zile, CSA, va cere 37 de milioane de euro, pentru performantele obtinute se sportivii militari de-a lungul istoriei.
Am contribuit si eu, cu o mica particica, la aceaste performante: doua titluri de Campion al Romaniei, Cupa Romaniei, castigarea CCE. Cum am fost rasplatit de Armata Romana: dupa doua saptamani de la castigarea CCE, am fost interzis in Complexul Ghencea, deoarece nu am vrut sa particip la un meci aranjat la Craiova, si amenintat cu Tribunalul Militar. Dupa operatia din 1986, nemaifiind de folos, am fost dat afara din Armata.
Am si eu cateva intrebari pentru cei care au condus Armata Romana, ministri, generali si, nu in ultimul rand, pentru dl. Talpan: unde ati fost in perioada 1986-1994, cand am fost obligat sa cresc caini de rasa, pentru a-mi putea intretine familia? Unde ati fost intre anii 1994-2001, cand am fost nevoit sa apelez la Ministerul de Interne, pentru a obtine un loc de munca? Dar intre 2001-2018?
Aveti tupeul sa cereti o suma uriasa in numele multor sportivi de care v-ati batut joc de-a lungul anilor.
In ultimii 32 de ani, am trecut prin 5 operatii grele, dar nu v-am cerut niciodata nimic, asteptam poate doar un telefon, pe care nu l-am primit niciodata.
Poate veti reusi sa distrugeti aceasta echipa de fotbal, dar nu veti reusi sa ne luati amintirile frumoase!
Iar voi, cu siguranta, veti ramane o RUSINE a istoriei!” a scris Duckadam pe site-ul pe facebook acum un an.
În anul 2015, FC Steaua a pierdut marca Steaua Bucureşti, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins contestaţia în anulare formulată de club la decizia din 3 decembrie prin care i-a fost anulată marca. ICCJ a anulat, pe 3 decembrie, marca Steaua Bucureşti înregistrată sub nr. 061735 în 29 ianuarie 2004 de SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA.
În aceste condiții, CSA Steaua a pus, în acest an, bazele unui proiect cu o echipă de fotbal ce a plecat din Liga a 4-a şi care se bucură de siglă, nume şi palmares (până în 2002, inclusiv).
surse declarații: digisport, SPTFM, gsp.ro
Biletul Zilei 07.05.2018. Meciurile zilei din Liga 1, Sepsi-Concordia și Poli Iași - FCSB, ne triplează investiția... UEFA a anunțat arbitrii finalelor Ligii Campionilor și Europa League, Real Madrid - Liverpool, respectiv Atletico Madrid...