Antena Căutare

Becali, Babiuc si Cioflina, deferiti justitiei in cazul schimburilor de terenuri

DNA a trimis instantei supreme dosarul penal privind schimbul de terenuri dintre finantatorul FC Steaua si Ministerul Apararii Nationale. Fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, dar si Dumitru Cioflina, fostul sef al Marelui Stat Major, si afaceristul Gigi Becali vor fi judecati pentru fapte asimilate coruptiei.





Potrivit procurorilor DNA, in perioada 1996 - 1999, in calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publica a statului din zona Voluntari (fosta Ferma Rosia), M.Ap.N. a efectuat doua schimburi de terenuri cu inculpatul Becali George, suprafata totala cedata acestuia in urma celor doua schimburi fiind de 28,89 ha teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinta prejudicierea statului roman cu suma totala de 892.758 de dolari.

Astfel, inculpatii Cioflina Dumitru si Babiuc Victor, uzand de prerogativele functiilor de conducere pe care le detineau in cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN si Becali George cu incalcarea dispozitiilor legale ce reglementeaza proprietatea publica si circulatia juridica a terenurilor, in defavoarea statului.

Cei doi inculpati au facut demersuri pentru grabirea finalizarii schimbului, in conditiile in care institutii ale statului si functionari din cadrul MApN implicati atrageau atentia cu privire la diferenta de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului si lipsa utilitatii terenului de la Stefanestii de Jos pentru MApN.

Pentru a da o aparenta de legitimitate acestor schimburi, cei doi inculpati au inclus in Planul de aparare al tarii pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comanda nou la Stefanestii de Jos, sustin anchetatorii.

In concret, in perioada 1995-1997, inculpatul Cioflina Dumitru, in calitate de secretar de stat si sef al Marelui Stat Major General, a exercitat in mod abuziv atributiile stabilite prin lege in sarcina ministrului, dispunand prin ordin verbal persoanelor din subordine sa efectueze demersuri pentru identificarea unui teren in localitatea stefanesti, judetul Ilfov, in vederea unui schimb cu MApN si sa faca demersurile pentru realizarea schimbului.

Pentru a motiva realizarea schimbului, Cioflina Dumitru a stabilit necesitatea unui obiectiv militar nou la Stefanesti fara avizul Statului Major General - singurul abilitat prin Legea de organizare si functionare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sa stabileasca obiectivele necesare pentru nevoile operative ale fortelor sistemului national de aparare.

Cioflina Dumitru a aprobat schimbul de terenuri cu inculpatul Becali George fara informarea si fara acordul ministrului, in conditii dezavantajoase pentru minister din punct de vedere valoric si fara ca obiectivul de la Stefanesti sa fie prevazut in proiectul Programului de pregatire operativa a teritoriului pentru aparare pentru perioada 1997-2000.

Astfel, la data de 5 octombrie 1998, a fost incheiat un contract de schimb imobiliar intre Ministerul Apararii Nationale si Becali George, prin care se predau la schimb 8,80 ha teren situat in intravilanul comuna Voluntari (Ministerul Apararii Nationale) si 9,36 de hectare de teren situat in comuna Stefanesti, judetul Ilfov (Becali George).

Citeste tot articolul pe jurnalul.ro!

Foto: Intactimages

F1: VEZI calendarul Formula 1 2011!... S-a stabilit programul pentru sferturile din Cupa Romaniei: Rapid - Steaua se disputa joi, 11 noiembrie, ora 20:45...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x