Antena Căutare

De ce i se spune "Mister" lui Ilie Dumitrescu. Puțini știu de unde se trage porecla analistului sportiv

Fost internațional, fost antrenor, actualmente analist sportiv, Ilie Dumitrescu este recunoscut în lumea fotbalului, dar și în cea mondenă, drept Mister. Puțini știu însă de ce i se spune așa și de unde îi vine porecla.

ilie dumitrescu imbracat la costum raspunde la intrebari adresate de reporteri Galerie
Puțini știu de unde se trage porecla "Mister" a lui Ilie Dumitrescu | Hepta

Ilie Dumitrescu și-a început cariera de club la Steaua București în 1986 și a devenit rapid unul dintre cei mai talentați atacanți din România. Ulterior, a jucat la cluburi din străinătate, cum ar fi Tottenham Hotspur în Anglia și Sevilla FC în Spania.

Dumitrescu reprezentat echipa națională a României în numeroase meciuri și a fost o parte importantă a echipei naționale care a participat la Campionatul Mondial de Fotbal din 1994, desfășurat în Statele Unite. Echipa României, condusă de Dumitrescu, a ajuns în sferturile de finală ale turneului, unde a fost eliminată de Suedia.

Ilie Dumitrescu, pe care mulți îl asociază cu porecla "Mister", a fost un jucător foarte talentat și a câștigat premiul "Balonul de Aur" al României în 1990 și 1991, recunoscându-l ca pe cel mai bun fotbalist român din acei ani. După încheierea carierei de jucător, s-a dedicat carierei de antrenor. A antrenat mai multe echipe din România și a fost și comentator sportiv.

Din perioada de antrenorat i se trage și deja celebra poreclă, potrivit lui Radu Banciu. Se pare că Ilie Dumitrescu și-a luat singur apelativul "Mister" în perioada în care a antrenat în Grecia. Motivul? Era mai simplu pentru jucătorii necunoscători de limba română să i se adreseze astfel.

Citește și: 2023 Speedway European Championship, etapa a 4-a, LIVE în AntenaPLAY vineri de la ora 20:30

În plus, potrivit lui Adrian Pitu, fost mijlocaș în Divizia A la începutul anilor 2000, Ilie Dumitrescu, alături de care a lucrat, a devenit întruchiparea poreclei datorită personalității sale: "Ilie era un lord. Dar îi plăcea și caterinca. Era cum e și acum. Se îmbrăca la costum. Erau 40 de grade, dar tot venea la costum. Cu ceas… Avea un ceas și zicea «Vezi, mă, fraierul ăsta nu minte. Dar o să-l schimb. O să schimb ceasul ăsta Cartier și o să iau un Chopard». La care Pelin zice «Mister, dar ce, face și apă caldă?» El spunea «De unde să știți voi, mă băieți?” Avea talentele lui. Ne învăța cu espresso, cu croissant, cu presă internațională. Ilie era caterincă mare-mare", a spus Pitu, potrivit EVZ.

Cine a fost originalul "Mister" al fotbalului românesc. O alte personalitate a avut porecla înaintea lui Ilie Dumitrescu

Cornel Dinu a fost primul "Mister" din fotbalul autohton. Un simbol pentru dinamoviști, fostul jucător și antrenor a reprezentat a fost poreclit de-a lungul anilor "Împăratul", "Excelență" sau "Procurorul".

Pe ultima a căpătat-o interesant: tatăl lui făcea parte dintr-o familie de boieri moldoveni din Bârlad care au avut averi foarte mari. Mama sa provenea dintr-o familie de sârbi foarte înstăriţi din Târgovişte şi era absolventă a Academiei de Comerţ. Cornel Dinu și-a făcut studiile superioare la Facultatea de Drept. Chiar dacă nu a ajuns să profeseze niciodată, s-a ales cu supranumele "Procurorul".

Citește și: Canoe Slalom World Championships | Lee Valley 2023 va fi live și exclusiv în AntenaPLAY vineri, sâmbătă şi duminică, de la 15:30

Cât despre "Mister", el însuși a cerut să i se spună așa, sătul de celebrele formulări "nea Cornel Dinu", folosite adesea în lumea fotbalului. Pentru că apelativul "nea" nu era suficient de elegant, sportivul a solicitat să i se spună "Mister", în semn de respect și clasă.

Canoe Slalom World Championships | Lee Valley 2023 va fi live și exclusiv în AntenaPLAY vineri, sâmbătă şi duminică, de ... Benfica – Porto, e derby-ul săptămânii în fotbalul european. Vezi vineri, de la 22:15, live și exclusiv în AntenaPLAY...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x